Vojvođansko istraživanje: Žene sa sela najčešće trpe nasilje od svojih partnera 1nasilje sastanak

Žene sa sela, žene sa invaliditetom, žene iz nacionalnih manjina, samohrane majke, žene žrtve nasilja, nepismene žene, žene bez mesta prebivališta, LGBTI žene i koliko su im dostupne usluge socijalne zaštite, istraživali su Multietnička feministička mreža Vojvodine, kojom koordinira Udruženje Roma iz Novog Bečeja.

Razgovarano je sa 50 žena iz seoskih naselja u opštinama Zrenjanin, Novi Bečej i Alibunar koje su imale iskustva u korišćenju institucija pri traženju zaštite od rodno zasnovanog nasilja. Osam kontaktiranih centara odbilo je da odgovori na postavljena pitanja.

Podaci su pokazali da je najveći broj žena i devojaka iz seoskih sredina obuhvaćenih ovim istraživanjem starosti 33-40 godina života, da su udate, imaju dvoje dece, završenu osnovnu školu i nisu zaposlene. Najčešće je učinilac nasilja suprug i vanbračni suprug.

Postupanje institucija prema ispitanicama je posebno problematično jer su samo u 11 slučajeva pokrenuti krivični postupci za krivično delo  nasilja u porodici. U nešto više slučajeva pokrenuti su prekršajni postupci.

U 28 odsto slučajeva nije pokrenut nijedan postupak, a u 30 odsto slučajeva izrečene su samo mere za zaštitu od nasilja u porodici, u skladu sa Porodičnim zakonom.

Od ukupno 50 ispitanica  pozitivna iskustva u kontaktu sa institucijama ima samo 18 odsto žena, dok njih 48 odsto nisu zadovoljne postupanjem policije i centara za socijalni rad.

Prikupljanje podataka i informacija o dostupnim socijalnim uslugama za žene i devojke koje su preživele nasilje se realizovan je u okviru projekta „Progovori – na tebi je red“. U Novom Bečeju anketirane su žene u Kumanu, Bočaru i Novom Miloševu a na teritoriji grada Zrenjanina ,u selu Taraš.

Predstavljanje istraživanja bila je završnica Meseca ženskog romskog aktivizma. Program istraživanja je podržala Norveška ambasada i UN Women.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari