Dan Dunava, manifestacija koja je integralni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava kako bi se podigla svest o očuvanju reke kod što većeg broja pojedinaca i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa, u Srbiji se obeležava deset godina.

Višegodišnji partneri u obeležavanju ovog značajnog datuma Direkciji za vode su JP „Nacionalni park Đerdap“ Donji Milanovac i lokalne turističke organizacije Kladovo i Negotin, koje različitim aktivnostima ukazuje na značaj neprocenjivog prirodnog resursa reke Dunav, u čijem slivu se nalazi 92 odsto teritorije Srbije. Povodom predstojećih aktivnosti u Donjem Milanovcu i Negotinu, nacionalna koordinatorka Milica Milenković iz Direkcije za vode na konferenciji za novinare u Negotinu izrazila je zadovoljstvo što je iz godine u godinu sve više partnera koji se uključuju u obeležavanje Dana Dunava.

– Raduje me što je ovde definitivno podignuta svest građana o važnosti zaštite i očuvanja reke Dunav i ostalih reka dunavskog sliva, i što je najbitnije, svest naše dece koja su na neki način stub ovog društva – rekla je Milica Milenković, navodeći da se i ove godine kampanja održava pod sloganom „Aktivni za reke“ uz učešće preko 350 partnera.

JP „Nacionalni park Đerdap“ u obeležavanju Dana Dunava pridružili su se Udruženja kapetana unutrašnje plovidbe Srbije i Donau ship. Tokom panoramske vožnje Dunavom u izletničkom brodu Stevanske livade, donjomilanovački osnovci su od kapetana Srećka Nikolića iz lučke kapetanije Prahovo i kapetana Zorana Lombauera sa ledolomca Greben, saznali nešto više o kapetanskom pozivu, brodovima, plovidbi Dunavom i naučili da vezuju nekoliko mornarskih čvorova. Svoje poznavanje reke na čijoj obali žive osnovci su proverili u mini-kvizu, a završnicu su imali u mini-odbojkaškom turniru. Par dana ranije u Ustanovi za decu održana je kreativna radionica na kojoj su najmlađi Donjomilanovčani izradili i obojili kućice za ptice i ptičice od papira, kao i slike lokvanja, hrasta, rode, vidre, vranca i morune koje čine deo velikog panoa napravljenog povodom Dana Dunava. Do kraja nedelje planirana je projekcija na otvorenom filma Olivera Fojkara posvećenog Dunavu „Reka života“. Ovaj film složene strukture predstavlja putovanje kroz prostor i vreme najlepšeg dela reke Dunava, kao i putovanje kroz život malog čoveka, ribara, od dečačkih dana, pa do zrelog doba. Zajedno sa Foto klubom Dunav i Centrom za kulturu i obrazovanje Donji Milanovac, povodom Dana Dunava biće otvorena međunarodna izložba fotografija „Dunav 2013“ u Domu kulture u Donjem Milanovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari