Vozači rade duple smene 1Foto:wikipedia /Wlodzimierz

Vozaču Hitne pomoći iz Vranja A. S. (39) godina po nalogu Osnovnog tužilaštva u Vladičinom Hanu određen je pritvor do trideset dana, zbog sumnje da je odgovoran za saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao pacijent Goran Mitić (56).

Tokom dana lokalni mediji spekulisali su o mogućoj smeni šefa voznog parka Hitne pomoći u Vranju Branislava Stošića. Zvaničnu potvrdu novinar Danasa nije mogao da dobije od direktora ZC Dragana Veličkovića, koji nije odgovarao na telefonske pozive, dok je načelnica Hitne pomoći Danijela Ilijev samo kratko rekla „da je na terenu sa pacijentima i da je pozovemo kasnije“. Njen telefon je potom bio isključen.

Novinaru Danasa je potvrđeno da Hitna pomoć u Vranju raspolaže sa 10 sanitetskih i tri putnička vozila. Većina vozila nije kasko osigurana zbog nedostatka novca, a nijedno vozilo ne poseduje GPS navigaciju, kao ni sigurnosnu kameru kako bi se lakše kontrolisala svaka vožnja.

Saznajemo da je istog dana kada se desila nesreća kod Vladičinog Hana, vozač A. S. već imao jednu vožnju istim vozilom od Vranja do Niša i obratno. Kako tvrde izvori Danasa, dešava se da nakon noćnog dežurstva šoferi hitne pomoći ujutru budu raspoređeni na vožnju za Beograd, kao i to da se vozačima hitne pomoći duguju dnevnice za 24 meseca po osnovu vožnje van Vranja.

– Prvo treba proveriti individualnu odgovornost. Na kolegijumu ZC je da se pozabavi organizacijom rada u službi Hitne pomoći koja očigledno ima puno manjkavosti i zbog čega se i desio ovaj nemio slučaj u kome je čovek poginuo – kaže za Danas Slobodan Pejić, neurolog u Opštoj bolnici u Vranju. On se zalaže i za neku vrstu „preispitivanja odnosa sa KC u Nišu“, jer navodi da je pacijent Goran Mitić sa „nalazima tri lekara specijalista poslat u Niš sa sumnjom na ozbiljnu infekciju“.

– Kolege su procenile da ovaj pacijent odmah treba da bude vraćen kući. To je neka vrsta i ponižavajućeg odnosa prema nama lekarima u Vranju, jer mi ovog čoveka nismo slali bez razloga – navodi Pejić, uz zalaganje za uvođenje reda u svim segmentima funkcionisanja ZC i Opšte bolnice u Vranju.

Gde završava novac od participacija

Žiro račun ZC u Vranju danas je bio u blokadi od preko 203 miliona dinara. Izvršitelji po sudskim presudama svakodnevno opsedaju upravu centra, jurcajući za novcem od participacije koji na dnevnom nivou iznosi i do 200.000 dinara u kešu, a u zavisnosti od broja pregleda i naplaćenih usluga. „To je jedini način da koliko toliko naplatimo troškove po presudama naših klijenata. Taj novac je tek za zadovoljenje svih tužitelja koji imaju presude u svoju korist“, kaže za Danas jedan od sudskih izvršitelja koji je želeo da ostane anoniman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari