Bošnjačko nacionalno veće (BNV) će u ovoj godini nastaviti započete poslove reforme državnog sistema Srbije, poručio je predsednik ovog nacionalnog saveta Sulejman Ugljanin sa poslednje konferencije za novinare u prošloj godini. BNV će nastaviti rad na izradi Akcionog plana za ostvarivanje prava manjina i od Vlade Srbije se očekuje da otkloni sve prepreke zbog kojih su predstavnici BNV napustili radnu grupu.


– Pratićemo rad radne grupe i dostavljati svoje komentare i predloge. Nećemo sedeti kao nemi posmatrači u tom telu gde niko ne vodi nikakav zapisnik , naglasio je Ugljanin i dodao da je obišao dve susedne evropske zemlje koje će da daju saglasnost na Akcioni plan i da će obići i ostale dve, a cilj je da se motiviše Vlada Srbije da uvaži mišljenja manjina i ugradi ih u taj dokument. Među prioritetima ove godine, kako je rekao Ugljanin, je nastavak na izradi manjinskog zakona.

– Kao dobri poznavaoci manjinskih prava pokušaćemo da vratimo dostojanstvo manjinama. Nastavićemo i lobiranje za usvajanje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u Skupštini Srbije. Insistiramo na tome, jer je naša Rezolucija sadržajna, konkretna i predstavlja efikasan lek za sve nacionalizme i zla koja su bila i koja treba da iskorenimo sa ovih prostora. Usvajanjem ove Rezolucije skinuće se odgovornost sa Srbije i sa svih generacija srpskog naroda koje je neko učinio u njihovo ime nad Bošnjacima, istakao je predsednik BNV, jer smatra da će se na taj način vratiti poverenje u državne organe Srbije i stvoriti uslovi za novu, modernu i evropsku državu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari