Vraćena i poslednja cisterna sa propilenom na kolosek u Subotici 1Foto: J. Patarčić/Danas

Poslednja, treća cisterna sa propilenom koja je bila nagnuta pod uglom od 45 stepeni, vraćena je na kolosek specijalnom dizalicom nešto pre 18 časova, a cela operacija je protekla bez problema.

Pomoćni voz sa specijalnom dizalicom stigao je oko 13 časova u Suboticu na mesto iskliznuća vagona-cisterni sa propilenom.

Nadležnim službama bilo je potrebno oko dva i po sata za pripremne radnje, nakon čega su pristupili operaciji vraćanja treće cisterne sa 40 tona propilena na kolosek.

Za vreme trajanja akcije, prilaz mestu obezbeđivali su vatrogasci-spasioci, a građani iz okolnih objekata su bili evakuisani iz predostrožnosti.

Ulaz u ulicu koja vodi do mesta akcidenta je bio zatvoren, kao i deo ulice Maksima Gorkog od raskrsnice sa hotelom „Patria“, a saobraćaj je regulisala policija.

Saobraćaj u navedenim ulicama je pušten oko 17.30 časova i ubrzo je normalizovan.

Vraćena i poslednja cisterna sa propilenom na kolosek u Subotici 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Evakuaciju je naredio Gradski štab za vanredne situacije iz preventivnih razloga, a prva je reagovala Tehnička škola “Ivan Sarić”, iza koje se nalaze iskliznuli vagoni-cisterne.

Kako je za Danas jutros rekao direktor Željko Rajčić, škola je još juče, odmah po saznanju da se dogodio akcident sa cisternama, zatvorila pojedine ulaze kako bi onemogućila đacima da idu na tu stranu, dok se danas nastava u obe smene odvijala onlajn.

Osim škole, tokom operacije vraćanja treće cisterne na kolosek evakuisani su bili i objekti koji se nalaze u krugu od 200 metara, a u pitanju su bile zgrade Nove opštine, OTP banke, JKP “Vodovod i kanalizacija” i objekti koji se nalaze s jedne strane ulice Pap Pala.

Vraćena i poslednja cisterna sa propilenom na kolosek u Subotici 3
Foto: J: Patarčić/Danas

Podsetimo, u subotičkoj teretnoj železničkoj stanici juče su iz sastava teretnog voza sa koloseka iskliznule tri cisterne pune propilena.

Iako je u pitanju zapaljiv gas, iskliznule cisterne nisu oštećene i iz njih nema nikakvih curenja, te nema opasnosti po ljude, imovinu i životnu sredinu.

Do iskliznuća je došlo u 1.35 časova iza ponoći, a voz je bio sastavljen od 23 cisterne, tovarene propilenom, čiji je prevoznik privatni operater „Kombinovani prevoz“.

Vraćena i poslednja cisterna sa propilenom na kolosek u Subotici 4
Foto: J. Patarčić/Danas

O iskliznuću su odmah obavešteni policija i vatrogasna služba, čije ekipe su izašle na lice mesta, zajedno sa stručnim timom i pomoćnim vozom „Infrastrukture železnice Srbije“.

Prva iskliznula cisterna je podignuta juče na kolosek oko 11 časova, a druga u 15 časova, obe uz pomoć hidraulike.

Treća iskliznula cisterna sa propilenom vraćena je na kolosek u kasnim popodnevnim časovima uz pomoć voza sa specijalnom dizalicom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari