Vranjancima za letovanje na "Makedonskom moru" neophodno ove godine najmanje 500 evra 1Foto: Wikipedia.org

Ako je suditi prema cenama koje su „stupile na snagu“ u vreme prvomajskih praznika na Ohridu, a koje su povećane u restoranima i do 30 procenata, za većinu Vranjanaca ovogodišnje letovanje na nekada pristupačnoj destinaciji u komšiluku neće biti nimalo jeftino.

Posle dve godine pandemije ugostitelji na Ohridskom jezeru s nestrpljenjem očekuju početak ovogodišnje turističke sezone, koja je svoju uvertiru imala za prvomajske praznike, kada je ovde, kako nam kažu Vranjanci koji su radili kao konobari u restoranima, bilo oko pet hiljada turista od čega najviše Beograđana i gostiju iz Novog Sada.

– Svi kafići i restorani bili su prepuni. Domaćini su posle dve „sušne“ sezone napravili ponudu svega i svačega kako bi skrenuli pažnju uoči početka nove turističke sezone, za koju očekuju da bude bolja i od one rekordne iz 2019. godine – prenosi za portal Danasa svoje utiske Jovan Savić, Vranjanac koji je radio kao konobar kod svojih prijatelja iz Ohrida koji drže dva restorana.

Cene su po njegovim rečima povećane za oko 30 procenata i to pre svega na sve vrste alkoholnih i bezalkoholnih pića. Za oko 20 odsto skuplja je i hrana, dok su cene smeštaja ostale na prosečnom nivou od oko 20 do 25 evra za zakup apartmana po noćenju.

-I pored viših cena, to gostima sa „dubljim novčanicima“ pre svega iz Beograda nije uopšte smetalo da se lepo provode za prvomajske praznike, a bogami i poprilično potroše – kaže naš sagovornik.

Vranjancima za letovanje na "Makedonskom moru" neophodno ove godine najmanje 500 evra 2
Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

U skladu sa cenama za prvomajske praznike koje će „na snazi“ biti i u turističkoj sezoni koja ovde počinje početkom juna, letovanje na Ohridskom jezeru neće biti pristupačno za luksuzniji provod za goste sa juga Srbije koji su do pre dve godine „Makedonsko more“ koristili kao jedno od naj pristupačnijih destinacija za odmor, u odnosu na Grčku, Albaniju ili Tursku.

– Minimalac za tročlanu porodicu koji treba izdvojiti za desetodnevno letovanje ove godine iznosiće 500 evra. To podrazumeva da se za eishranu koriste restorani na periferiji ili spremanje hrane u iznajmljenom apartmanu koji ima svoju mini kuhinju. Ukoliko se za ishranu koriste restorani pogotovu oni u centru grada i u starom gradu, taj iznos bi mogao da bude i duplo veći – kaže Savić.

Apartmani u porodičnim vilama su sređeni i koštaju između 20 i 25 evra po noćenju u zavisnosti od kategorije. Smeštaj u hotelima na bazi polupansiona je između 40 i 60 evra u dvokrevetnoj sobi i te usluge mahom koriste strani turisti iz zemalja EU, a mnogo manje komšije iz Srbije.

Cene ugostiteljskih usluga su šarolike. Kafa u centru grada, na šetalištu, košta od 1,5 do tri evra. Pivo i sokovi su od četiri do šest evra, a žestoka pića se ne mogu popiti po ceni nižoj od tri evra. Ručak, koji podrazumeva pečeno pile, salatu bez pića treba platiti oko deset evra.

U svim restoranima koji nemaju baštu zabranjeno je pušenje i na to su se navikli gotovo svi gosti. Za neku vrstu „kopromisa“ domaćini su smislili poluotvorene bašte gde je pušenje dozvoljeno. Interesantno je da je u noćnim klubovima i diskotekama zatvorenog tipa pušenje takođe zabranjeno, ali da gostima to ne smeta.

I prema ovim najavama, za južnjake ukoliko se odluče za Ohridsko jezero ove godine letovanje neće biti nimalo jeftino, obzirom na prosečnu platu koja u sedam opština Pčinjskog okruga u proseku ne prelazi 550 evra. Pa ipak, Makedonci koji su tradicionalno navikli na goste iz ovog dela Srbije kojima je Ohridsko jezero udaljeno tek nešto više od tri stotine kilometara očekuju goste iz Vranja, Leskovca i Niša.

Grčka tek u najavi

U lokalnim turističkim agencijama u Vranju još uvek nisu počeli da prodaju aranžmane za pred sezonu u Grčkoj. U agenciji GT Turs, koja tradicionalno organizuje letovanje u mestima na severu Grčke (Paralija, Stavros, Leptokarija, Asprovalta, Olimpik bič) kažu preliminarno da bi cene desetodnevnog letovanja u pred sezone sa prevozom i najamom apartmana po osobi mogle da koštaju od 80 do 100 evra. U sezoni te cene bi bile dvostruko veće. Očekuje se da aranžmani budu u ponudi od sredine maja.

Severna Grčka je takođe jedna od tradicionalnih letnjih destinacija građana sa juga Srbije, obzirom na blizinu ovog dela Egejskog mora koje je od Vranja udaljeno oko 330 kilometara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari