Vranje: Preko prozora do iznemoglog čoveka 1Foto: Komunalna policija Vranje

Od ranog jutra Vanrednog stanja načelnik Ivica Tašković, koji obavlja funnkciju Načelnika gradske Komunalne policije u  Vranju bio je bez većih obaveza na svom  radnom mestu.

Proveravao je izveštaje, koji su na dnevnom nvou i iz prethodne noći ukazivali na „redovno stnje“. Poručio je jutarnju kafu, razgovarao sa saradnicima, završio sednicu gradskog štaba u prostorijama opštine.

– Hodao sam prema kancelariji kada je zazvonio telefon sa nepoznatim brojem. Javljao se gospodin iz Beograda koji me je zamolio da pomognemo čoveku koji se nalazi ezarobljen na periferiji grada – priča Tašković za Danas.

Saznao je da se radi o Vranjancu N.N. (71) u čije ime zovu rođaci iz Beograda. Rekli su da je on nemoćan i da se nalazi na podu u stanu u ulici Partizanski put u neposrednoj blizini „Kineske robne prodavnice“ nedaleko od centra grada.

– Odmah smo kontaktirali službu hitne pomoći i vatragasce, jer smo imali informacije da se radi o čoveku koji nije u stanju da otvori ulazna vrata, ali i da se pojavi na terasi zgrade. Znali smo da leži na podu, pošto je dehidrirao usled „dijareje“, a morao je da primi i insulinsku terapiju – prepričava nam načelnik Komunalne policije.

Vranje: Preko prozora do iznemoglog čoveka 2
Foto: Vojkan Ristić

Spašavanje nepokretnog pacijenata N.N. desilo se u roku od pola sata. Najpre su stigli pripadnici jedinice Komunalne policije, potom lekari Službe Hitne pomoći, kao i vatrogasci.

– U stan nepokretnog lica nije moglo da se uđe spolja. Njegova vrata su specijalno jako obezbeđena pa samo uz pomoć merdevina u stan ušli kroz prozor. Slomili smo staklo i zatekli lice na podu. Vatrogasac je otključao vrata, a potom su odmah ušli lekar i medicinsko osoblje. Pojavio se i komšija, a pacijent je prebačen u Zdravstveni centar u Vranju, gde se oporavio tokom dana i u veče vraćen je kući – objašnjava nam Tašković.

Pacijent je i dan danas živ i čuva svoje narušeno zdravlje, ne dozvoljavajući da ono bude narušeno bez upotrebe redovne terapije i lekova. Za svaki slučaj tu su nadležne gradske službe i često, kako građani kažu i „previše tolerantna služba“ Komunalne policije.

On navodi za Danaa i primer kada se u vreme trajanja policijskog časa tokomvanrednog stanja desio slučaj smrti. Dežurnu policiju je pozvao čovek koji je imao 65 godina, javljajući da mu je istog dana umrla rođena sestra.

– Policija je odbila da mu dozvoli kretanje, a mi smo ga prevezli do kuće preminule sestre i nakon kratkog vremena vratili kući – navodi Tašković, za Danas, navodeći da „tolerancija godi ljudima pogotovo u najtežim vremenima, kao što je bilo vreme vanrednog stanja u doba virusa korone“.

Postoje i slučajevi kada se prema pripadnicima ove gradske službe građani odnose negativno, ali to su slučajevi koji pre svega nailaze na žestoke reakcije mladjih sugrađana grada koji broji oko 80.000 stanovnika.

Ovo su samo dva slučaja iz Dnevnika „Vanrednog stanja“ koji se vodi u vranjanskoj komunalnoj policiji. Ovdašnji policajci koji brinu o lokalnoj situaciji, proslaviće 31. januara naredne godine deceniju postojanja i rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari