Vranjska Banja: Mesto sa kojeg je kralj Petar otišao pravo u rat među srpske vojnike 1Kralj Petar I Karađorđević/ Foto: Kuća Kralja Petra

Odlazeći iz Vranjske Banje da se pridruži srpskoj vojsci u Topoli, Kralj Petar je izmirio svoje dugove boravka u Državnom hotelu, a Banjčani su to komentarisali rečima: „Mnogo je pošten, nikome nije ostao dužan, sve je platio čika Pera“. Bila je to poslednja poseta ovog srpskog kralja njegovom omiljenom lečilištu.

Ophrvan starošću i hroničnom kostoboljom Kralj Petar I Karađorđević, kako je zapisao u svom dnevniku, u Vranjsku Banju stigao 1. januara 1915. godine i odseo u Državnom hotelu, za koji je pedantno zapisao „da ima dva krila i 124 prozora“. Jralja je 5. januara posetio tadašnji Okružni načelnik iz Vranja Ružić.

Za Srpsku novu godinu kralj je dodelio pomoć od 100 dinara banjskoj sirotinji. Kako u monografiji „Vranjska Banja“ piše mr Nikola Ž. Spasić, 17. januara na železničku stanicu u Banji stigao je dvorski voza sa prestolonaslednikom Aleksandrom. Prestolonaslednik je tada obišao srpske vojne ranjenike koji su bili smešteni u Vili „Balkan“. Za njih je bio organizovan i koncert a prisustvovao je i knez Pavle Karađorđević.

„Kralj se sve do 4.marta 1915. godine kupao svakoga dana, ali zbog visoke temperature i jako sumporovite vode, po savetu lekara kupao se svakog trećeg dana. Tokom lečenja kralj je obilazio građane u susednim selima. Tako je 17.marta kočijama otišao do sela Zibevča (današnjeg Žbevca – prim aut.). Po povratku kralj Petar je ljutito se obratio nadležnima: „Ovo je skandal, morate da popravite ćupriju na Južnoj Moravi. To traje duže od tri meseca, a ako malo ne naspu kamenje i šljunak prekinuće se saobraćaj… Lenjost !“, prenosi iz kraljevog dnevnika Spasić.

Vranjska Banja: Mesto sa kojeg je kralj Petar otišao pravo u rat među srpske vojnike 2
Državni hotel u Vranjskoj Banji iz vremena kada je u njemu boravio Kralj Petar I Karađorđević/Foto: Kolekcija Slobodana Stojkovića

Sa ranjenicima kralj je proslavio Uskrs u Vili „Balkan“ dajući pomoć svakom od ranjenih srpskih vojnika. Kako se situacija na frontu po Srbiju pogoršavala, a rat se zahuktavao, kralj je Petar I Krađorđević je Vranjsku Banju napustio 15. aprila 1915.godine, odlazeći u Topolu da se pridruži srpskoj vojsci.

Pre odlaska, kako se navodi u istorijskim spisima, kralj je izmirio sve svoje dugovoe prilikom boravka u Vranjskoj Banji. „Za kujnu 1.018,65 dinara, za kvartir 300, za ogrev 22, za štalu i konje 664,50 i razno 351,35 dinara. Banjčani su posle toga pričali kako je „mnogo pošten, nije ostao dužan, sve je platio čika Pera“.

Vranjska Banja: Mesto sa kojeg je kralj Petar otišao pravo u rat među srpske vojnike 3
Najstarija slika Vranjske Banje iz 1895. godine/Foto: Kolekcija Slobodana Stojkovića

Za vreme svoga boravka na lečenju u Banju je kralju svakoga dana stizala štampa. Primao je Politiku, Pravdu, Pijemont, Balkan, Tribun, Novosti, Mali žurnal, Ratnik, Radničke novine, Glas Crnogoraca…

Odlaskom kralja, čiji je to bio poslednji boravak u njegovom omiljenom lečilištu zaustavljen je i razvoj Banje sa najtoplijom termo mineralnom vodom u Evropi.

Danas Kralj Petar I Karađorđević u Vranjskoj Banji ima sačuvanu „kraljevu kadu“, i skromno spomen obeležje na ulazu u stacionar Specijalne bolnice za lečenje reumatskih bolesti. Gradi se novi hotel koji bi trebao da vrati stari sjaj ovom lečilištu, nekada poznatom širom Evrope, a sada zaboravljenom i zapuštenom mestu.

Gosti banje bili i Obrenovići

Ostalo je zapisano da je ovde na lečenju boravila i  Draga (Mašin), supruga kralja Aleksandra Obrenovića na lečenju početkom dvadesetog veka. Vranjska Banja je pod dinastijom Obrenovića dobila status „kraljevske banje“ i tada je njen razvoj bio brz. Dolazili su ovde radi eksploatacije konoplje Nemci, Grci, Cincari, koristeći toplu vodu kojom se ispirala konoplja i pravila užad koja su prodavana i moroplevcima u Dubrovniku, Solunu, Veneciji i Trstu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari