Vranjske: Cinično saopštenje Vlade 1Foto: Novine vranjske

Redakcija nedeljnika „Vranjske“ smatra da su navodi iz današnjeg saopštenja Vlade Srbije licemerni i cinični, jer svaka priča o raspodeli sredstava gubi smisao kada se zna da je Vranjska Plus, lokalna stranačka televizija Srpske napredne sranke, samo na poslednjem gradskom konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja dobila 6,5 miliona dinara.

U saopštenju se navodi da je reč o televiziji koja je formirana pre nešto više od godinu dana za potrebe predizborne kampanje i izveštavanje o aktivnostima SNS na lokalu.

Kako se ističe, ta medijska kuća dnevno ima desetak minuta vlastite produkcije u vidu vesti, dok ostatak programa čine reemitovani sadržaji medijskih kuća iz drugih gradova Srbije.

U isto vreme, vlast je Vranjskim, i to samo internet portalu, odobrila 150.000 dinara, a štampanom izdanju, jedinim nedeljnim novinama na krajnjem jugu Srbije, nije odboren nijedan dinar, ističe se u saopštenju.

Ako napred navedene brojke predstavljaju činjenice, a predstavjaju, onda je potpuno licemerno i predstavlja zamenu teza pričati o tome kako su Vranjske od Ministarstva kulture i informisanja za tri godine dobile 4,4 miliona dinara, ukazuje redakcija tog nedeljnika.

U saopštenju se dodaje da su da su još dve medijske kuće u rukama istog vlasnika, takođe bliske vlasti koju predvodi SNS, na istom konkursu u Vranju dobile 4,9 miliona, što sa onih 6,5 čini 11,4 miliona od ukupno odobrenih 14,5 miliona.

Postoje li u Vranju i drugi mediji i da li je ovo ravnopravan tretman vlasti prema njima, pita redakcija Vranjskih.

Naglašava se da Vranjske ne traže privilegovan, već ravnopravan položaj prilikom raspodele sredstava na konkursima i ukazujue da je besmisleno da Vlada uopšte govori o tržištu i tržišnom poslovanju, ako imamo pomenuti primer televizije Vranjska plus.

Redakcija nedeljnika traži ravnopravnost i u odnosu državnih organa, pa i Poreske uprave, prema medijima, bez obzira na to ko kakvu uređivačku politiku ima, kao i ravnopravan tretman u oglašavanju.

Navodi se da Simpo, Jumko i ostala državna i javna gradska preduzeća kao oglašivači koriste samo usluge medija naklonjenih vlasti, a najsvežiji primer kaže da je Turistička organizacija grada uplatila Vranjskoj plus dva puta po 100.000 dinara za medijsko pokrivanje „Fijakerijade“ i „Dana Vranja“.

O takvim finansijskim injekcijama ostali mediji u Vranju mogu samo da sanjaju, stoji u saopštenju.

Redakcija Vranjskih demantovala je i tvrdnju Vlade da se bespravno nalazi u prostorijama Fonda PIO u Vranju.

PIO Fond nam je poslao otkaz ugovora o zakupu 31. januara, ali smo mi 21. marta poslali zahtev za zaključenje novog ugovora. Na njega nam nisu odgovorili, ali nam sve vreme dostavljaju mesečne fakture preko kojih plaćamo zakupninu, pa računamo da to predstavlja prećutni dogovor za nastavak odnosa između zakupodavca i zakupca do potpisivanja novog ugovora, ukazuje redakcija Vranjskih.

Dodaje se da je tačno da se jedno vreme kasnilo u plaćanju zakupnine usled otežanog poslovanja, ali se ističe da su sve obaveze izmirene.

Iz svega ovoga valjda je jasno da se ovde radi o pokušajima gušenja slobode medija, slobodne reči ili kritičkog mišljenja, a ne suprotno, kako tvrde iz Vlade Srbije, zaključuje se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari