„Vratite nam stanicu“: Protest u Čortanovcima zbog gašenja stare železničke stanice 1ilustracija Foto: N1/Sanja Kosović

U Čortanovcima je danas održan drugi protestni skup povodom gašenja stare železničke stanice u ovom mestu. Meštani su okačili transparent na staru stanicu sa natpisom: “Vratite nam stanicu”, kako bi poslali poruku nadležnima da im je neophodna stanica u mestu.

Oni su poručili da neće odustajati od stanice, te da će se sledeće nedelje opet okupiti na istom mestu u 11 sati, gde će meštani samoorganizovano početi da rade na obnovi stanice kroz “radnu akciju”, prenosi N1.

“Pravimo simboličnu zaštitnu barijeru, rampu – koja je tehnički uslov da se obnovi stajalište, ako neće oni – napravićemo je mi”, rekla je inicijatorka za vraćanje stare stanice, Lana Šepelj Košarčić i dodala da će na radnoj akciji doneti trimere, džakove i rukavice da srede stanicu koja je oronula i propala.

Prema rečima Šepelj Košarčić, radna akcija će biti prilika za druženje i za zajednički rad, te će biti obezbeđen čaj, kafa i muzika.

“Za to vreme čekamo odgovor Železnica Srbije, a postoji i inicijativa da povodom ovog problema pišemo i Predsedniku Srbije”, navela je ona.

Meštanin Pavle Radosavljević poručio je na današnjem skupu da im je oduzeto osnovno prevozno sredstvo do drugih mesta i da Čortanovci imaju prelepu prirodu – ali je sada i drugim ljudima ukinuta mogućnost dolaska do nje.

“Mi nismo ovde politički, ovde je sigurno pola mesta glasalo za vladajuću stranku, a vidite kako su nam vratili. Eto, jer se nismo bunili – otišli smo u ‘ćorsokak’, sada moramo da idemo težim putem i da ovo traje”, rekao je Radosavljević.

Meštani Čortanovaca ostali su bez stanice zbog izgradnje brze pruge Beograd – Subotica. Nova stanica udaljena je šest kilometara od sela, nema ni trotoara na relaciji Čortanovci – železnička stanica, a javni prevoz nije usklađen sa redom vožnje vozova.

Podsećamo, još u novembru prošle godine meštani Čortanovaca pokrenuli su peticiju za vraćanje železničke stanice u ovom mestu, koju je potpisalo više od 3.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari