Vreme je za procvat – dodeljene Sakura stipendije 1

Šta je to Naïve Bayes algoritam? Kako povezujemo Srbiju i Japan uz pomoć principa Kaizen filozofije? Šta možemo da naučimo iz japanskog iskustva o zaštiti životne sredine i plaćanju mobilnim telefonom u javnom prevozu?

Koliko su Srbi privrženi Japanu i njegovoj kulturi?

Kako se saopšteava ovo su samo neke od tema akademskih istraživačkih radova nagrađenih Sakura stipendijama za najbolje ideje u vezi sa Japanom. Kompanija Japan Tobacco International i Ambasada Japana pokrenule su Sakura stipendije kako bi studente i istraživače u Srbiji inspirisale da istražuju Japan. Od više od stotinu sjajnih ideja, komisija je odabrala sledeće:

Isidora Gatarić – „U kojoj meri su građani Srbije zaista posvećeni Japanu i japanskoj kulturi – analiza sentimenta zasnovana na Naïve Bayes algoritmu“ Marko Veljković – „Privredni kriminal – karakteristike, zakonski mehanizmi i iskustva Japana i Srbije“ Nataša Krpina – „Povezivanje japanske i srpske kulture kroz primenu kaizen filozofije i načela sanzara uz slikanje murala i organizovanje edukativnih interaktivnih radionica“ Sanela Milosav – „Očuvanje životne sredine kroz primenu japanskog sistema za reciklažu i upravljanje otpadom u Srbiji“ Vanja Končarević – „Razvoj sistema plaćanja mobilnim telefonom u Srbiji iz iskustva Japana – korišćenje u gradskom prevozu“, navodi se u saopštenju za medije.

Njegova ekselencija Đunići Marujama, ambasador Japana u Srbiji, ovu priliku je iskoristio da generalnom direktoru kompanije JTI u Srbiji

gospodinu Viktoru Vekliču, preda ručno napisano Priznanje Japanske ambasade kompaniji JTI za doprinos u promovisanju japanske kulture u Srbiji, piše u saopštenju.

Gospodin Viktor Veklič, generalni direktor i potpredsednik JTI Adriatica, obratio se dobitnicima stipendija i publici.

„Vaša ekselencijo gospodine Marujama, dragi prijatelji iz Ambasade Japana, hvala vam što ste prepoznali doprinos kompanije JTI u promovisanju japanske kulture u Srbiji. Veoma smo zahvalni na ovom priznanju, ono predstavlja veliku čast i imaće posebno mesto kako bi predstavljalo inspiraciju za buduće aktivnosti na promovisanju japanske kulture i nasleđa“, rekao je Viktor Veklič.

Gospodin Veklič je dodao da kompanija JTI čvrsto veruje da će talentovani istraživači i studenti, kao što su dobitnici Sakura stipendije, doneti prosperitet Srbiji i doprineti još jačem razumevanju dve nacije.

Jedna od dobitnica stipendije Isidora Gatarić izjavila je: „Veoma sam zahvalna na Sakura stipendiji, koja će mi omogućiti da steknem praktično iskustvo u primeni Analize sentimenta, jednoj od najpopularnijih metoda u mašinskom učenju, u konkretnom istraživačkom radu u vezi sa Japanom i japanskom kulturom. Nadam se da će naš rad motivisati druge studente sa sličnim idejama da se prijave na naredne konkurse za Sakura stipendiju.“

„Veoma sam uzbuđena i zahvalna kompaniji JTI i Ambasadi Japana na ukazanoj prilici i nadam se da će deo japanskog duha i načina razmišljanja takođe procvetati i u Srbiji“, rekla je Nataša Krpina, još jedna stipendistkinja, saopštava se.

Konkurs za Sakura stipendije obeležava sedmu godišnjicu i namenjen je studentima ili istraživačima koji nisu stalno zaposleni, za dobru istraživačku ideju iz jedne od nekoliko oblasti: od japanskog jezika, preko književnosti i kulture, društvenih i tehničkih nauka, do ekonomije i Kaizen filozofije. Sakura stipendija dobila je naziv po drvetu japanske trešnje, koje je poznato kao simbol sreće i prosperiteta.

Kompanija Japan Tobacco International prateći svoje korene, donosi najbolje iz Japana u Srbiju i doprinosi još jačim vezama između dve države. Osim Sakura stipendije, kompanija JTI je dovela neke od najznačajnijih umetnika, među kojima su pozorišna trupa „A La Place“, sastav perkusionista „Ondekoza“, Goku bubnjari, tradicionalni bend Variki, poznata pijanistkinja Ingrid Fuđiko Heming, a ove godine poznatu grupu JapalKan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari