Ponekad je skromnost i odmerenost vrlina vrhunskih timova čiji se igrači ne razmeću pompeznim izjavama većisključivo na parketu ostavljaju publiku bez daha. Tako je upravo izgledala uvertira ali i sam nastup Hemofarma u četvrtfinalnoj pobedi protiv Dinama iz Moskve – 93:85 (18:20, 23:25, 19:25, 25:23) na završnom turniru Evrokupa u Torinu. Brilijantno, hrabro i racionalno, jeste stil igre za koji Rusi sinoćapsolutno nisu imali adekvatna rešenja. Vrščani će u polufinalu sutra (18.00) igrati protiv Lijetvos Ritasa koji je u četvrtfinalu pobedio Beneton.

 

Dinamo M. – Hemofarm 85:93

(18:20, 23:25, 19:25, 25:23)

Hala: Palasport Olimpiko u Torinu. Sudije: Zemblički (Poljska), Konde (Španija), Vjeklički (Češka).

Dinamo Moskva: Čejs 19, Hansen 19, Lavrinović 6, Sjrovatko, Bukov 12, Monja 2, Domani, Javtokas 12, Vasiljev, Nahbar 15, Hvostov, Koroljev.

Hemofarm: Pavković12, Despotović, Joksimović 15, Božović 7, Marković 8, Savović 2, Krstović 16, Mačvan 9, Borisov 2, Marjanović 12, Bader 10, Vukosavljević.

 

Sam početak utakmice ostavio je jasnu poruku Moskovljanima da će Vrščani nametnuti brzu igru u kojoj će iskusnim, ali i pomalo vremešnim favoritima biti potrebno mnogo kondicije kako bi izdržali strahovit tempo. Tandem reprezentacije Srbije Markovići Marjanovićprosto se poigravao sa odbranom Dinama. Plejmejker Hemofarma lako je probijao prvu liniju odbrane protivničkog tima, a njegove povratne pasove Krstovići Marjanovićrutinski su pretvarali u poene. Sve do polaska na veliki odmor, odlična odbrana izabranika Stevana Karadžića, pre svega, adekvatna postavka Božovića protiv Nahbara, u potpunosti je obeshrabrila ekipu čiji košarkaši imaju višemilionske ugovore. Prednost od četiri poena iz prvih dvadeset minuta (45:41) pomogla je „vojvođanskim farmaceutima“ da u nastavku utakmice pojačaju tempo. Paleta sjajnih pogodaka za tri poena Markovića, Pavkovića i Borisova, naterala je protivničkog trenera Davida Plata da pri rezultatu 72:60 zatraži minut odmora, na kome je glasno preispitivao svoje igrače da li znaju iz koje zemlje u Evropi dolaze najperspektivniji košarkaši. Usmeni odgovor im nije bio potreban, jer su na parketu Vrščani očitali lekciju mnogo bogatijem protivniku. Činjenica da su Rusi u poslednjoj četvrtini brzo izašli iz bonusa, samo je olakšala posao Hemofarmu da sve svoje zamisli sprovede u delo. Iako ih šut sa linije slobodnih bacanja nije baš najbolje služio, koncentrisanim nastupom u napadu i maksimalnom požrtvovanošću u defanzivi oni su sve vreme kontrolisali igru i rezultat. Čitava sopoljna linija tima, rutinski je izlazila na kraj sa Hansenom i saigračima, što je omogućilo visokim košarkašima „narandžastih“ da postignu dosta lakih koševa. Kako je vreme prolazilo, tako je svima u Torinu postajalo jasno da bi ekonom Dinama polako trebalo da počne sa pakovanjem stvari. Dobra postavka poslednjih nekoliko akcija na utakmici i par bravura Krstovića i Joksimovića označila je početak slavlja za srpskog predstavnika, ali i trenutak otrežnjenja za prvog favorita završnog turnira Evrokupa. Konačan rezultat 93:85, na najbolji način oslikava ko je sinoćbio učitelj a ko učenik.

Karadžić: Velika pobeda

– Vrlo sam zadovoljan, ovo je velika pobeda. Bilo je jako teško za moj tim, koji je još mlad i kome je ovo veliko iskustvo. Kontrolisali smo utakmicu sve vreme. Ovo je velika pobeda i za nas i za klub – rekao je trener Hemofarma Stevan Karadžić.

Mačvan: Ponosan sam na saigrače

– Vrlo sam ponosan na svoje saigrače jer smo došli do polufinala Evrokupa. Bolje smo šutirali od Dinama i igrali bolju odbranu, što je bio ključpobede. Nemam želja za polufinale – smatra krilni centar Hemofarma Milan Mačvan.

Marjanović: Dali smo sve od sebe

– Dali smo sve od sebe i pobedili. Malo ko je očekivao da pobedimo, ali to je ono zbog čega smo došli i to smo pokazali. Igrali smo dobru odbranu, imali prednost u skoku i zadržali kontrolu – izjavio je centar „farmaceuta“ Boban Marjanović.

 

Rezultati

Dinamo Moskva – Hemofarm 85:93

Beneton – Lijetvos Ritas 79:85

Pamesa – Himki (danas)

Bilbao – Zadar (danas)

Polufinalni mečevi igraju se u subotu, a finale u nedelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari