VSS: Javnost bila svedok medijskih pritisaka i ugrožavanja ličnih prava 1Foto: vk.sud.rs

Visoki savet sudstva (VSS) ocenio je danas da je domaća javnost u protekloj nedelji „bila svedok ne samo
medijskih pritisaka na najvišu pravosudnu instacu, već i ugrožavanja elementarnih ustavom zajemčenih ličnih prava i profesionalne autonomije nosilaca sudijske funkcije“.

„Brojni novinski naslovi, komentari na društvenim mrežama, televizijske emisije i okupljanja imali su za cilj osporavanje dopune pravnog stava građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita“, ističe se u saopštenju VSS, navodeći da je deo članova advokatske komore pokušao nasilno da uđe u zgradu Vrhovnog kasacionog suda.

Sudske odluke se, kako sitiče VSS, zasnivaju na činjeničnom stanju utvrđenom u svakom pojedinačnom postupku, a „svaka stranka nezadovoljna odlukom prvostepenog suda ima pravo na žalbu, kao i da sudovi u ne smeju da se stave u funkciju bilo koje strane u postupku“.

„U domaćem pravnom sistemu zauzeti pravni stavovi Vrhovnog kasacionog suda nisu formalan izvor prava“, ističe se u saopštenju Visokog saveta sudstva.

Naglašavaju i da advokatura ima posebnu odgovornost u očuvanju integriteta pravosudnog sistema.

„Prvenstveno njima trebalo bi da bude poznato da protesti, fizički napadi, skandiranja, obraćanje megafonom i pokušaji nasilnog ulaženja u zgradu suda ne samo da nisu legalan način korespodencije sa sudom, već nisu ni etičko ili moralno prihvatljivo ponašanje“, ukazao je Visoki savet sudstva, napominjući da bi upravo advokatura „bila prva žrtva urušavanja pravosudnih institucija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari