Vučević: Lažni ekolozi napali novinarku u Novom Sadu tokom izveštavanja sa protesta na Šodrošu 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas da su „lažni ekolozi“ napali novinarku na radnom zadatku tokom protesta koji se dešava danas na Šodrošu, gde aktivisti pokušavaju da spreče radnike kineske kompanije CRBC da započnu radove na izgradnji četvrtog mosta preko Dunava.

„Jutros se na Šodrošu dogodilo krajnje nedopustivo i necivilizovano nasilje i napad na slobodu javne reči“, ocenio je Vučević a prenosi lokalni portal 021.

Prema njegovim rečima, „lažni ekolozi“ su pokazali svoje pravo lice i „potvrdili da su stvarni nasilnici koji prete i fizički napadaju novinarke na radnom zadatku“.

Vučević je reagovao zbog navoda da je jutros na Šodrošu napadnuta glavna urednica Novosadske televizije Emilija Marić, koja im se, kako je rekao gradonačelnik, „našla na putu zato što je izveštavala o istini i radila svoj posao“.

Vučević tvrdi da je Emilija Marić bila „žrtva fizičkog napada i najgorih vređanja“.

„Nastavljaju se verbalni progon i agresija prema svim novinarima koji lažnim ekolozima, a u stvari ekstremistima, nisu podobni ili im nisu po volji“, kazao je gradonačelnik.

Pozvao je medijska udruženja da reaguju na „alarmantno kršenje slobode štampe, i da pruže zaštitu svojim kolegama da ne moraju više da strahuju za svoj život dok su na novinarskom zadatku“.

Kako je za UNS rekla Emilija Marić, zajedno sa snimateljem Lazarom Bogdanovićem jutros su otišli da snime početak radova na izgradnji mosta preko Dunava.

„Ja sam snimala mobilnim telefonom ono što se dešavalo, a neki od aktivista su nas prepoznali i krenulo je vređanje – đubre jedno, go…, imala si nesrećno detinjstvo, naćićemo te. Potom mi je jedna od njih prišla, udarila me i izbila telefon koji me je udario u glavu“, kaže Emilija Marić.

Nekoliko desetina aktivista od jutros pokušava da spreči radnike kineske kompanije „CRBC“ (China Road and Bridge Corporation) da postave ogradu oko budućeg gradilišta za novi most preko Dunava u Novom Sadu.

Posle toga, aktivisti su, kako navode, pozvali policiju, ali ona nije došla da proveri o kakvim se tu radovima radi i ko su kineski državljani, već su postavili kordon naspram aktivista, kako bi omogućili radnicima da obave posao.

Ispred policijske stanice u Novom Sadu, u Ulici Pavla Papa, počeli su da se okupljaju građani sa zahtevom da se na slobodu pusti sedmoro aktivista koji su uhapšeni danas na Šodrošu, pošto su sprečili početak radova na izgradnji četvrtog mosta preko Dunava u tom gradu.

Aktivistkinja Daniela Stojković, koja je prva, od ukupno devetoro aktivista, uhapšena jutros na Šodrošu puštena je iz policije.

U međuvremenu, na lice mesta stigao je lider Ekološkog ustanaka i poslanik odborničke grupe Moramo-Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta koji se obratio policiji.

Poslanik Narodne stranke u Skupštini Srbije Borislav Novaković izjavio je danas da policija hapsi i privodi aktiviste u Novom Sadu koji se bune i protive načinu na koji se gradi „kineski most“ u tom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari