Vučević: Niko ne želi vraćanje u prošlost, ali ni da prizna Kosovo 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da su „crvene linije“ Srbije u pregovorima oko Kosova „jasne“ a to su po njegovim rečima, obavezno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) i nepriznavanje Kosova kao druge države i njegovog članstva u Ujedinjenim nacijama.

„Sve ostalo je predmet za razgovore“, rekao je Vučević za današnje izdanje novosadskog lista Dnevnik.

Optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da će koristiti „najperfidnije i podmukle metode kako bi eventualno isprovocirao neki sukob, i Srbe nastavio da kriminalizuje i predstavlja kao loše momke“.

Upitan za izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da odluka o Kosovu neće biti doneta mimo građana, Vučević je povodom spekulacija da li bi to značilo održavanje referenduma ili vanrednih parlamentarnih izbora, rekao da će biti upotrebljeni „svi demokratski potencijali“ i da će „sve biti pred očima javnosti“.

Ministar je dodao da je nedavno podizanje borbene gotovosti vojske i policije na najviši stepen bila „poruka da će se preduzeti sve mere da se zaštiti srpski narod i sačuva Srbija“.

„To je bio odgovor na neposrednu ratnu pretnju i ono što čini Priština da bi ‘izvršila udar’ na sever Kosova i Metohije“, kazao je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.