Vučić da kazni Atlagića i ohrabri tužilaštvo 1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi da pokaže političku odgovornost i zahteva kaznu za Marka Atlagića, šefa poslaničke grupe SNS u parlamentu, zbog poziva u Skupštini Srbiji na proterivanje glumca Dragana Bjelogrića iz Srbije, ali i da ohrabri tužilaštvo da reaguje i sankcioniše pretnje upućene u parlamentu svim građanima Srbije, ističu sagovornici Danasa.

Ovo bi bila adekvatna reakcija predsednika države i Srpske napredne stranke, smatraju naši sagovornici, nakon izjave u emisiji na TV Prva da je „strašno“ to što je Marko Atlagić, šef poslaničke grupe SNS, uputio uvrede poznatim umetnicima, među kojima je bila i poruka da Dragan Bjelogrlić, glumac i reditelj, treba da napusti Srbiju.

Predsednik Aleksandar Vučić u pomenutoj emisiji gostovao je sa profesorom Ivom Viskovićem, i Milanom Antonijevićem, direktorom Fondacije za otvoreno društvo.

Tokom polemike o uvredama na račun umetnika u Skupštini Srbije, Vučić je reagovao na pitanje profesora Viskovića da – ako nekoga teraju iz zemlje, kao što teraju Bjelogrlića, šta može gore od toga?

Predsednik je odgovorio kontrapitanjem ko ga je terao iz zemlje, te mu je Visković ukazao da je je to rekao Marko Atlagić.

– Ja to nisam znao. Mislim da je to strašno, ako je to rekao, rekao je Vučić. „Strašno i pogrešno“, dodao je kasnije Vučić.

Da ovakva ocena nije dovoljna, već se očekuju konkretne mere predsednika Republike i šefa SNS, ukazuje za Danas analitičar Cvijetin Milivojević.

– Očekujem da predsednik do kraja ove nedelje reaguje i da kazni šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini, zato što ga nije informisao, pa je on morao da saznaje od profesora Ive Viskovića o tome šta se desilo u Skupštini. Takođe očekujem da će kazniti šefa svoje informativne službe u stranci jer mu nije dao izveštaj o klipingu i monitoringu medija. Dakle, nisu ga uputili šta je njegova stranka govorila i kako su poslanici pominjani. Insistiram na tome zato što predsednik Vučić insistira da on bude predsednik stranke i predsednik države istovremeno, iako je to protivustavno, podsetio je Milivojević i dodao da u tom slučaju Vučić mora da vodi više računa o tome šta članovi njegove stranke izjavljuju.

Vučić da kazni Atlagića i ohrabri tužilaštvo 2

– Očekujem da će Vučić ohrabriti i naše pravosuđe i tužilaštvo da deluje i istraži zašto neko iz dana u dan na sednicama Narodne skupštine javno kleveće, vređa i preti građanima Srbije, u velikoj većini ljudima koji nisu nikakvi političari. Reč je o nekom Draganu Bjelogrliću, Jelisaveti Seki Sabljić koji nisu nikakva opozicija već građani ove zemlje koje je neko izvoleo da proteruje. Na potezu je tužilaštvo i mislim da je tu dozvoljen pozitivan uticaj predsednika Republike – da ohrabri tužilaštvo da tim povodom nešto istraži, naveo je Milivojević.

I Milan Antonijević kao učesnik ove diskusije, ističe za Danas da je potrebna veća politička odgovornost i adekvatne pravne reakcije.

– Politička odgovornost još uvek ne postoji, štiti se svako, kako god veliko nepočinstvo da počini. Pozivanje na progon onih koji imaju stav o politici i zalažu se za ravnopravnost je za početak krivično delo. Ostavku još nismo videli na našoj političkoj sceni, a to je tek prvi korak ka ispravljanju sistema koji urušava institucije da bi zaštitio prezaštićene. Politika nije sindikalno organizovanje gde se svaki član vaše stranke štiti, već nešto mnogo plemenitije, zasnovano na vrednostima. Nakon trideset godina od ponovnog uspostavljanja višestranačja u Srbiji moramo naučiti prvu lekciju o odgovornosti. Izvinjenje je bilo dovoljno pre neku nedelju, sada je red na ostavke, naveo je Antonijević.

Ivo Visković, profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka u penziji, koji je započeo ovu temu uputivši predsednika šta se uopšte dešava u Skupštini, ističe za Danas da ne veruje da će se otići dalje od osude koju je izneo Vučić, jer politička odgovornost u našem društvu još uvek ne postoji.

– Mislim da neće doći do toga da Vučić kazni poslanika Atlagića jer je predsednik rekao da se izvinio i da je stavio tačku na to. To je zaista opasno jer bi parlament trebalo da bude mesto gde se raspravlja o političkim pitanjima na dnevnom redu. Ovakav politički gest je nešto što se u jednom demokratskom sistemu ne može prihvatiti kao normalno, naglasio je Visković.

Narodni poslanik Mirko Atlagić juče nije bio dostupan za komentar novinarima Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari