Vučić: Kupili smo 2.200 respiratora u najtežim trenucima 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija kupila mnogo respiratora za obolele od korona virusa.

„Kupili smo 2.200 respiratora, plus-minus 50. Kupili smo ih u najtežim trenucima“, rekao je Vučić u magacinu u Krnješevcima, kod Stare Pazove, gde je pomoć u opremi Republici Srpskoj uručio predsedavajućem Predsedništva BiH, Miloradu Dodiku.

On je rekao da je prosečna cena respiratora između 18 i 35.000 evra, a ponekad i 50.000.

„Do sada smo naručili preko 14 miliona vakcina. Nismo ih dobili, dobili smo do sada 2.850.000 vakcina“, naveo je Vučić.

Rekao je da ljudi u Srbiji izbegavaju da se vakcinišu britansko-švedskom vakcinom AstraZeneka zbog kampanje koja se vodi protiv nje i sukoba Evrope i Velike Britanije, iako je ta vakcina, kako je ocenio, dobra i ima povoljnu cenu.

Dodao je da će govoriti ljudima da treba da se vakcinišu i da će ići od od sela do sela i još jednom najavio da će se on vakcinisati u nekoj od malih mesnih zajednica, u selima.

Poklon Srbije Republici Srpskoj respiratori i maske

Srbija je Republici Srpskoj poklonila 30 kliničkih i pet transportnih respiratora i 10.000 maski „N95“ koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras uručio srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

Vučić je tokom predaje opreme u magacinu u Krnješevcima, kod Stare Pazove, rekao da „u ovakvim okolnostima to nije mala stvar, ali za nas je podrazumevajuća. I uvek ćemo biti uz naš narod, ali i uz sve druge narode“.

Zahvalivši za poklon, Dodik je naveo da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj loša, ali da je „Srbija uvek bila tu i pomagala kad je bilo teško“ i „pokazala svoje liderstvo u borbi proiv epidemije korona virusa“.

Vučić je rekao da je u magacinu u Krnješevcima još 545 kliničkih i 49 transpornih respiratora, 121 „neinvanzivni ventilator“ i „hiljade“ komada druge medicinske opreme jer „ponašali smo se kao država koja je obezbedila i ima sve i koja uvek može da pomogne i braći, prijateljima i svima“.

Vučić je rekao da u Srbiji i BiH „hara“ britanski soj korona virusa, da smatra da „nikada nije bila teža situacija“ i da će zbog toga biti ubrzana imunizacija u Srbiji gde je do sada vakcinisano i 2.886 zdravstvenih radnika iz Republike Srpske. Istakao je da će u Srbiji biti zbrinjavani i pacijenti iz RS ukoliko to bude potrebno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari