Vučić: Moguć dolazak stranih kompanija u vojnu industriju 1Sajam naoružanja Foto: Fonet/AP (Arhiva)

Namenska industrija ostaje jedan od glavnih motora razvoja srpske privrede i očekujem njeno još značajnije učešće u bruto domaćem proizvodu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvarajuću Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2017“.

Najavivši veća ulaganja u namensku industriju, Vučić je precizirao da je ove godine u nju već uloženo 49,9 miliona evra, ne računajući sredstva koja su te fabrike same obezbedile i investirale. Vučić je najavio i važan iskorak u izmeni postojećeg zakonodavstva u toj oblasti, kojim će biti omogućeno učešće stranih kompanija u namenskoj i odbrambenoj industriji do nivoa od 49 odsto.

Na taj način moći ćemo da dobijemo strano znanje, iskustvo i novac, kazao je Vuиić. On je podsetio i da je Vlada Srbije od 2014. do 2016. godine uložila 128 miliona evra u odbrambenu industriju i u Jugoimport SDPR, što je omogućilo izgradnju novih fabrika i pogona.

Danas namenska industria ne služi samo kao pomoć našoj odbrani, već ima važnu ulogu i u poboljšanju životnog standarda, rekao je Vučić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari