Savet za štampu dao mišljenje da Danas nije prekršio kodeks novinara intervjuom sa Jevtićem 1Foto: printcreen

Komisija za žalbe Saveta za štampu dala je mišljenje da list Danas nije prekršio ni jednu tačku Kodeksa novinara Srbije objavljivanjem intervjua sa glumcem Goranom Jevtićem, koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije ovog meseca poistovetio sa intervjuom sa silovateljem Igorom Miloševićem u Informeru.

List Danas podneo je zahtev Savetu za štampu kojom je tražio da se oceni da li je u intervjuu od maja ove godine sa glumcem Goranom Jevtićem, povodom predstave u kojoj glumi, a ranije osuđenim za nedozvoljene polne radnje nad maloletnikom, prekršen Kodeks novinara Srbije.

Snežana Andrejević, predstavnica javnosti u Komisiji za žalbe Saveta za štampu i sudija Vrhovnog kasacionog suda u penziji, rekla je da ne misli da Komisija treba da arbitrira kada je u pitanju uređivačka politika medija.

Kako je dodala, ne postoji ništa problematično u tekstu, ali se postavlja etičko pitanje da li iko ko je pravosnažno osuđen treba da dobije ovakvu vrstu promocije.

– Ja takvu vrstu teksta ne bih imala potrebe da objavljujem i protiv toga sam da se o tome raspravlja, rekla je Andrejević pri glasanju o usvajanju dnevnog reda.

Predstavnica UNS-a Olivera Milošević je takođe bila uzdržana pri glasanju o dnevnom redu sa obrazloženjem da Komisija postoji da postupa po žalbama. Ostali članovi su glasali za usvajanje dnevnog reda, složivši se da nijedna druga institucija ne bi mogla da odgovori na zahtev Danasa.

— Ovde je u pitanju jedan politikantski manir koji političari koriste svaki dan, rekao je predstavnik NUNS-a Vlado Mareš, komentarišući Vučićevo poređenje Danasa i Informera.

Novinarka Tamara Skrozza ocenila je izjednačavanje intervjua sa Goranom Jevtićem u Danasu i intervjua sa Igorom Miloševićem u Informeru kao “abnormalno”.

— To je grub atak na slobodu govora i to se u Kabinetu predsednika ne dešava prvi put. Ovde se porede dva intervjua koja ne bi trebalo ni u jednoj dimenziji svesti da budu poređena na tom mestu. Treba da pozovemo sve, ne samo Vučića, da se uzdrže od poređenja medija i pritiska na uredivačku politiku na taj način, smatra Skrozza i dodaje da Danas nije prekršio Kodeks novinara.

— Mislim da se intervjui suštinski razlikuju jer Jevtić nije pričao o detaljima onoga za šta je osuđen. Novinari imaju pravo da pričaju sa ljudima koji su javne ličnosti i imaju uticaja u svetu kulture. Mi nemamo pravo da pričamo u svojstvu istražnih organa i da radimo ono što je uradio Informer. Ne vidim nikakav etički problem u ovom intervjuu. Nisu novinari ti koji će da isključuju i lustriraju, zaključila je Skrozza.

Predstavnik Asocijacije medija Zlatko Čobović se saglasio sa Skrozzom rekavši da ne bi bilo u skladu sa Kodeksom da je glumac u intervjuu govorio o svojim iskustvima zbog kojih je osuđen. On je rekao da ne bi bilo sporno ni da je Igor Milošević odlučio da se bavi umetnošću i da je tim povodom vođen i intervju sa njim.

Bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero rekla je da je smešno što se u Komisiji o ovome raspravlja, jer medij nije napravio grešku intervjuišući osuđenog Jevtića.

– Politika se u ovom slučaju poigrala razmahujući papirima, dodala je Petrović Škero.

Članovi komisije složili su se da su dva intervjua neuporediva i da ne treba upadati u zamku i porediti ih. Usaglasili su se da treba usvojiti izmene i dopune Poslovnika Saveta za štampu jer ovo nije prvi zahtev da se da mišljenje o tome da li je neki medij prekršio Kodeks.

Sedmoro članova Komisije glasalo je da Danas nije povredio Kodeks novinara Srbije, dvoje je bilo uzdržano, a Jelka Jovanović, novinarka i urednica Danasa, nije glasala.

Budimović: Komisija pod velikim pritiskom

Predstavnica Lokal Presa Nadežda Budimović podsetila je da Komisija o ovoj temi raspravlja pod velikim pritiskom.

– Mislim da je pitanje dobre procene i dobrog ukusa koga ćete intervjuisati i dati mu priliku da iznosi svoju životnu filozofiju. Sve dok Kodeks nije prekšen mi to ne možemo osuditi, rekla je Budimović.

*U prvobitnom tekstu bilo je navedeno da je Komisija za žalbe Saveta za štampu donela odluku u vezi sa tekstom u dnevnom listu Danas, ali je ustvari samo dala mišljenje, što je naknadno ispravljeno. Istovremeno je bilo navedeno da je u pitanju žalba dnevnog lista Danas, a ustvari je to bio zahtev za mišljenjem Komisije za žalbe, što je takođe naknadno ispravljeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari