Vučić: Novi lek protiv korone stigao u Srbiju 1Foto: Screenshot/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na svom Instagram profilu snimak na kome u rukama drži kutiju novog leka protiv korona virusa američke kompanije MSD, i kaže da je lek nabavljen za 11.500 pacijenata.

Kako tvrdi, uskoro će biti i za 50.000 pacijenata.

„Odnosi se na ljude koji reaguju u prvih pet dana pozitivnosti na korona virus, obično za one koji su najugroženiji, gojaznije ljude, one koji boluju od dijabetesa i karbiovaskularnih bolesti“, rekao je Vučić i dodao da lek spasava živote i sprečava smrtnost u ogromnom procentu.

Vučić je u objavljenom snimku zamolio lekare da koriste lek koji je stigao u Srbiju i naglasio da su, osim Srbije, samo još Slovenija, Danska i Litvanija nabavile ovaj lek.

Kako ističe, očekuju se i lekovi od Fajzera u prvom kvartalu sledeće godine.

Za lek molnupiravir pokazano je u kliničkim ispitivanjima da smanjuje rizik od težih formi bolesti i smrti za 30 odsto ako se primeni pet dana od početka simptoma.

Daje se prevashodno osobama koje imaju rizik da razviju težu formu kovida 19, s tim da postoje ograničenja ko ga sve može dobiti.

Kako je za Danas nedavno objasnio profesor farmakologije Radana Stojanović Merkov lek se ne daje trudnicama zbog potencijalnog uticaja na plod, zatim muškarcima koji nameravaju da doniraju spermu, kao i mlađima od 18 godina, jer ova grupa nije bila obuhvaćena kliničkim ispitivanjima.

Predsednik je rekao da je Merkov lek dosada nabavilo tek nekoliko država u Evropi, odnosno samo Danska, Slovenija i Litvanija.

Merk je svoj lek Americi prodao za oko 700 dolara, a nije poznato po kojoj ceni ga je Srbija kupila.

Prednost ovog, kao i Fajzerovog leka, jeste u tome što bi trebalo da budu efikasni i protiv omikron soja i što se može  uzimati kod kuće. Na drugoj strani, za adekvatnu terapiju koja podrazumeva da se daje u prvih pet dana bolesti potrebno je na vreme otkriti kovid 19 odnosno potrebno je pravovremeno testiranje.

Molnupiravir i pakslovid još uvek nisu dobili odobrenje Američke agencije za hranu i lekove kao ni srpske Agencije za lekove, što je neophodno pre njihove upotrebe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari