Vučić o poskupljenju struje: Gledaćemo da ne bude više od 10 posto 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za medije da se trenutno radi na skladištenju gasa i u Mađarskoj kako bismo se maksimalno osigurali.

Prema njegovim rečima, u svakom trenutku možemo da ostanemo bez gasa i struje, ali da je Srbija već počela da skladišti gas u Mađarskoj, koji može da povlačimo.

On je rekao da će gledati da povećanje struje ne ide više od 10 posto.

„Imamo u Banatskom dvoru sada rezerve za gotovo 50 dana i imaćemo za 50 dana uskoro. Uz ono što utiskujemo u Mađarskoj omogućiće nam da imamo 11 miliona kubika dnevno“, rekao je Vučić.

Preduzeto je, kaže, mnogo mera kada je reč o rešavanju problema u energetici.

„U svakom trenutku može da nam se dogodi da se svako odazove na „višu silu“ i da ostanemo bez gasa. Ulažemo maksimalne napore za predstojeću jesen i zimu. Razmatrali smo, ali nismo doneli odluku, o tome da se smanjuju temperature u stanovima. Ukoliko bude većih problema ili se neko bude pozvao na „višu silu“, to će biti opcija“, rekao je Vučić.

Što se tiče nabavke uglja, Vučić je rekao da smo uvezli 119 tona što je potrošnja za jedan dan i istakao da očekuje podršku kineskih partnera.

„Borimo se za sve što možemo, razgovaramo sa NIS-om za naftu da bismo imali bezbedniju jesen i zimu.

Podseća da je u nekim zemljama EU temperatura već smanjena na 19, ali da u Srbiji zasad sve deluje pod kontrolom.

Kada je reč o infrastrukturnim projektima, predsednik najavljuje Novi Pazar-Tutin, obilaznicu oko Beograda, Ruma-Šabac do septembra naredne godine, obilaznice oko Gornjeg Milanovca i Užica…

Nastaviće se izgradnja metroa, dodaje on.

„Svi projekti se nastavljaju“, rekao je Vučić.

Da podsetimo, ranije danas je ministarka rudarstva i energetke i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila da struja mora poskupeti, te da je to stav ministarstva na čijem je čelu, ali i Fiskalnog saveta.

„Nema razgovora i dogovora o visini poskupljenja, ali Ministarstvo smatra da je to neophodno. Spremili smo uredbu za energetski ugrožene kupce, da obezbedimo ona domaćinstva koja ne mogu da plate električnu energiju. Koliko god mi želeli da ne utičemo na inflaciju održavanjem cena električne energije, mi time direktno urušavamo EPS“, kazala je ministarka i dodala da će poskupljenje struje biti od 15 do 20 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari