Vučić potvrdio da će Gašić biti na čelu BIA 1Foto: Medija centar

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je za B92 da će Bratislav Gašić biti novi direktor BIA.

On je, upitan da li Gašić može da obavlja tu funkciju pošto je sa prethodne, ministra odbrane, smenjen posle seksističkih poruka upućenih novinarki TV B92. “Da, on će biti šef BIA, izdržao je godinu i po dana bez ijedne funkcije. On ima mnogo dobrih kvaliteta, on je čovek koji sve zna o bezbednosti“, naveo je Vučić.

Nekadašnji ministar odbrane i član Srpske napredne stranke Bratislav Gašić trebalo bi sutra da bude imenovan za direktora Bezbednosno-informativne agencije, pišu Novosti pozivajući se na izvore u vrhu vladajuće koalicije.

Gašić će na čelu BIA zameniti Aleksandra Đorđevića, koji je tu dužnost obavljao od oktobra 2013. godine.

Iako je figurirao za sekeratra za Saveta za nacionalnu bezbednost, a u igri je bio i povratak u resor odbrane, iz koga je otišao u februaru 2016. godine zbog seksističke uvrede novinarke televizije B92, Gašić će na mesto direktora BIA doći kao jedan od najpouzdanijih saradnika Vučića. Gašić je, kako piše list, imao jednu zapaženu ulogu u izbornom štabu naprednjaka tokom predsedničkih izbora.

Njega bi za direktora BIA, po dosadašnjoj proceduri, trebalo da imenuje Savet za nacionalnu bezbednost, a tu odluku treba da potvrdi Vlada.

Sam Gašić izjavio je ranije danas za Radio Slobodna Evropa da su informacije da će se naći na čelu BIA „novinarske priče“. On nije želeo ni da demantuje ni da potvrdi informaciju da će u utorak biti imenovan za direktora Bezbednosno informativne agencije Srbije, kako su preneli beogradski štampani mediji.

„Nemate razloga o tome da me pitate. To su novinarske priče. Neću ništa da vam kažem. Nemam komentar uopšte“, kazao nam je Gašić u kratkoj telefonskoj izjavi.

 

Opozicija protiv izbora Bratislava Gašića za direktora BIA

Postavljenje Bratislava Gašića za direktora je presedan BIA ,jer se do sada nikada nije desilo da partijskji funkcioner postane šef tako važne organizacije . Smatraju  i da je veliki problem to što će BIA biti direktno podređena Srpskoj naprednoj stranci i što će služiti za razračunavanje sa neistomišljenicima. Predstavnici vlasti međutim, smatraju da će Gašić biti dobar direktor BIA ,a to što je neko pripadnik bilo koje političke partije ne znači da ne može odgovorno i ozbiljno obavljati određenu funkciju

Radoslav Milojičić, poslanik DS i član odbora za kontrolu službe bezbednosti kaže da je od toga ko će biti direktor BIA problematičnije to što će možda prvi put u istoriji, visoki stranački funkcioner biti na tom mestu.

“To je direktno mešanje SNS. Da li će BIA direktno  služiti za razručanavanje sa svim ljudima koji drugačije misle i drugačije govore. Veliki problem biće i to to što će BIA biti direktno podređena SNS, a  ne postoji nigde u razvojenim zemljama”, naveo je Milojičić, podsećajući da još nisu razjašnjene okolnosti helikopterske nesreće dok je Gašić bio ministar odbrane, a u kojoj je poginulo sedmoro ljudi.

Saša Radulović , lider Pokreta Dosta je bilo konstatovao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da smo prvo vazduplohova dobilio na mestu direktora Koriudora Srbije , a sada Gašić ide u BIA.”OVo je još jedno stranačko postavljenje. Čini se da se predsednik vlade i SNS u stvari poigrava sa građanima i da vidi koliko apsurdnu stvar može da uradi bez reakcije”,objasnio je Radulović , dodajući da bivši ministar odbrane Bratislav Gašić nema nikakve kvalifikacije da bude direktor BIA. Na tom mestu ,prema njegovim rečima, trebalo bi da sedi “par ekselans” državni službenik, a ne partijski kadar.

“Situacija postaje sve gora i ide se iz jedne u drugu apsurdnu situaciju “, naveo je Radulović , dok je lider Nove stranke Zoran Živković ocenio da je presedan da član predsedništva stranke postane direktor BIA. On smatra da takvih siutuacija nije bilo ni kod Tita, Rankovića, ni u bivšem  Sovjetskom savezu, KGB-u, Gestapu… “Ako Gašić postane direktor BIA to će biti još jedan dokaz da SRbija srlja u ponor i da je aposlutizam Aleksandra Vučića  došao do vrlo visokog nivoa i da tu treba ozbiljna ekipa, ozbiljan front političke organizacije koja će sprečiti propadanje Srbije. Mi ovako idemo iz apsloutizma u diktaturu”, istakoa je Živković.

Za radikale je manje važno to ko će biti na čelu agencije od toga da počnu da se rešavaju nagomilane afere i nerešena ubistva. Milorad Mirčić, poslanik SRS podsetio je da je u Srbiji ubijen predsednik vlade Zoran Đinđić, a da se BIA “do danas nije pomerila sa mrtve tačke”.

Za razliku od opopzicije poslanik SNS Dragan Šormaz smatra da Gašić sigurno ima kvalitete da bude na mestu direktora BIA, jer su mnogi Gašića kritikovali zbog istupa u javnosti ,a ne zbog grešaka koje je činio i onoga što je radio u okviru svojih nadležnosti kao ministar .

„Ako ga vlada izabere, izabraće ga na osnovu kvaliteta koji se tiču bezbednosti i odgovrnosti, patriotizma, jer na takvo mesto mora da dođe neko u koga nećete sumnjati ni u jednom pogledu, da će biti pod nečijim uticajem van Srbije. Mislim da Gašić ispunjava uslove.Sad ima funkciju u stranci, ako bude izabran, sigurno neće imati funkciju u stranci, pošto poznajem čoveka“, rekao je Šormaz novinarima u skupštini, navodeći da je Gašić bio jedan od najboljih ministara odbrane.

I  poslanici SPS smatraju da će Gašić ozbiljno i posvećeno da obavlja funkciju direktora BIA, a imao je i vidljive rezultate dok je bio na čelu Ministarstva odbrane . Komnentarišući tvrdnju opozicije da na čelo BIA dolazi stranački funkcioner, te da je to uvod u diktaturu, Đorđe Milićević, šef poslaničke grupe SPS rekao je da „opozicija u svemu vidi diktaturu i pritiske „.

“ To što je neko pripadnik bilo koje političke partije ne znači da ne može odgovorno i ozbiljno obavljati određenu funkciju”, ocenio je Milićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.