Vučić potvrdio hapšenje ukrajinskog obaveštajca koji se tereti za veleizdaju 1Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je medijske napise o hapšenju bivšeg visokog zvaničnika Službe bezbednosti Ukrajine Andreja Naumova koji se u matičnoj zemlji sumnjiči za veleizdaju.

Odgovarajući na pitanja novinara o njegovom hapšenju, Vučić je rekao da ima tu informaciju ne želeći da precizira da li će on biti izručen Ukrajini.

Naumov je uhapšen 8. juna prilikom pokušaja da napusti Srbiju i uđe u Severnu Makedoniju. Kako je tada saopštio MUP, granična policija uhapsila je dve osobe, jednog ukrajinskog i jednog nemačkog državljana zbog sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca. Policija je tokom pregleda vozila kod njih pronašla više od 600 hiljada evra, 125 hiljada dolara i drago kamenje procenjene vrednosti od oko 6.500 evra.

Kako je preneo Radio Slobodna Evropa, bivši brigadni general Naumov od 2019. godine je radio u Službi bezbednosti Ukrajine, gde je bio na poziciji šefa Glavnog direktorata za unutrašnju bezbednost. Novinari „Šeme“, projekta ukrajinskog servisa Radija Slobodna Evropa su u oktobru 2020. godine otkrili elitne nekretnine Naumova, koje su nespojive sa zvaničnim primanjima državnog službenika.

Ista redakcija je, pozivajući se na nezvanične izvore iz policije, objavila da je Naumov nekoliko sati pre ruskog napada na Ukrajinu napustio zemlju. Protiv njega je pokrenuta istraga za krivično delo veleizdaje.

U aprilu ove godine, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je Naumovu oduzeo čin brigadnog generala.

„Nemam vremena da se bavim svim izdajnicima. Ali postepeno će svi biti kažnjeni. Zato Andrij Olehovič Naumov, bivši načelnik Glavnog odeljenja unutrašnje bezbednosti Službe bezbednosti Ukrajine, više nije general“, rekao je Zelenski u video obraćanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari