Aleksandar VucicFoto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tužio je lidera Dveri Boška Obradovića zbog, kako se navodi, uvreda koje iznosi u javnosti na njegov račun, a protivtužbom je odgovorio i na tužbu Dragana Đilasa, predsednika Stranke slobode i pravde.

Vučić je tužio Obradovića zbog, kako navodi Nova.rs, uvreda koje iznosi u javnosti na njegov račun. Između ostalog, pravni zastupnik šefa srpske države istakao je da je Obradović ugrozio i njegov fizički integritet porukom da će mu prvom prilikom udariti šamar.

Za sve navedeno, Vučić zahteva da mu Obradović isplati 200 hiljada dinara, piše Nova.rs.

Đilas ga vređa

Vučićev advokat odgovorio je i protivtužbom na tužbu koju je Dragan Đilas podneo protiv njegovog klijenta.

Đilas je tužbu protiv Vučića podneo zbog tvrdnji „da je pljačkao građane Srbije“ i „da je zloupotrebio položaj i javnu funkciju kao gradonačelnik Beograda i tako do protivpravnog sticanja imovinske koristi“.

Vučić se odlučio na protivtužbu, između ostalog, zbog intervjua koji je predsednik SSP dao portalu Nova.rs, a u kom je ocenio da je predsednik Srbije mentalno oboleo čovek.

Na pitanje portala Nova.rs da prokomentariše Vučićevu izjavu da je Stefanovića (Nebojša Stefanović, ministar odbrane) ranije nazivao „Slinom“, a da mu je sada dobar, Đilas je tada odgovorio: „Nikada ga u životu nisam nazvao tako. Jedino što sam rekao, a da može da se tretira kao uvreda, jeste to da je Aleksandar Vučić mentalno oboleo čovek. To može da se tretira kao uvreda ukoliko lekari jednog dana dokažu da nisam bio u pravu. Ja sam to procenio na osnovu toga što gledam šta taj čovek govori svakodnevno.”

Reagujući na tužbu koju je protiv njega podneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je za Nova.rs da je jedini opozicioni političar u Evropi protiv kog je predsednik države podneo tužbu, tražeći mu da mu se zabrani da govori.

„Tužio sam ga zbog tvrdnje da sam kriminalac i laži da sam ukrao 619 miliona evra i niza drugih izmišljotina i uvreda. On je podneo protivtužbu kako bi odugovlačio taj postupak po tužbi, koji se bliži kraju. U protivtužbi je, između ostalog naveo, da sam izjavio kako je država povezana sa kriminalom, pa zato država i ne može da ga pobedi. To je činjenica koju danas svi u Srbiji vide“, kazao je Đilas za Novu.rs.

Todorić: Nije sramota biti bolestan

U odgovoru na protivtužbu, koju potpisuje Đilasov advokat Vladimir Todorić navodi se da u intervjuu, datom 22.05.2021. portalu Nova.rs, ne stoji nikakav animozitet, uz napomenu da svaki građanin ima pravo na svoj doživljaj predsednika Republike.

Portal Nova.rs imao je uvid u odgovor upućen povodom Vučićeve protivtužbe u kom se, između ostalog, navodi da nije nezakonito biti bolestan, niti je to sramota.

Dalje se podseća da je Đilas u pomenutoj izjavi objasnio zašto je njegov utisak da je tuženi mentalno oboleo, uz sledeću napomenu: „Ukoliko je izrečena ocena činjenična tvrdnja, a ne vrednosni sud, to se onda može proveriti, a način za to je takođe odgovarajuće veštačenje koje će po potrebi biti predloženo na pripremnom ročištu“, navodi se u odgovoru, piše Nova.rs.

Predsednik smatra da mu Obradović narušava ugled

Vučić je podneo protivtužbu protiv Obradovića, navodi Nova.rs, nakon što je predsednik Dveri pokrenuo postupak protiv njega zbog izjava da je “fašista i lopov”.

U uvodu protivtužbe protiv Obradovića, ističe se da sasvim sigurno Vučić uživa veći ugled u društvu o predsednika Dveri. Vučić je Obradovića tužio zbog izjave da je štitio ubijenog vođu navijača Partizana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi i da isto čini i sa kontroverznim biznismenom s Kosova Milanom Radoičićem.

Obradović: Jedva čekam da se vidimo, ako sme da me pogleda u oči

“Svi se sećamo koliko se puta Aleksandar Vučić javno hvalio da on nikada nikoga nije tužio, a onda sam imao tu čast da budem prvi protiv koga je podneo tužbu. Radujem se novom suđenju i novoj šansi za direktno suočenje, jer nije smeo da se pojavi na prošlom suđenju kada sam ga tužio za povredu časti i ugleda zbog kleveta da sam fašista i lopov”, istakao je Obradović u svojoj prvoj reakciji na tužbu predsednika Srbije.

On objašnjava da ga Vučić goni zbog serije tvitova koje je svojevremeno napisao.

i kaže da je činjenica da je u svojim tvitovima ponekad koristio i teže reči poput izdajnik, prevarant, lažov i kukavica, ali da je za svaku od njih uvek imao i dokaze, koje će, kako naovdi, ponoviti i pred sudom u svojoj odbrani.

“Razumem da ga boli kad napišem da je najveća lažovčina i prevarant u političkoj istoriji Srbije, ali je to lako dokazivo kroz ogroman broj njegovih predizbornih obećanja koja nikada nisu ispunjena, kao i svakodnevnih izjava koje su ostale samo na nivou političkog marketinga i ništa više i bivale prekršene sa njegove strane koliko sutradan”, smatra Obradović, dodajući da se nada kako će predstojeće suđenje biti prilika za suočenje po svim ovim pitanjima i zamena za direktan TV duel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari