"Vučić radi što i svaki autokrata na svetu, od Trampa do Orbana": Izjednačava ozbiljne medije sa tabloidnim glasilima 1vucic obracanje o danasu

Aleksandar Vučić radi ono što radi svaki autokrata na svetu, od Trampa do Orbana: izjednačava ozbiljne medije sa tabloid(iot)nim glasilima kako bi pred očima „običnih građana“ stvorio sliku da su svi novinari lažov, kaže novinar i medijski pedagog Dinko Gruhinjić za Danas.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se tokom obraćanja javnosti u subotu oglasio o slučaju intervjua sa silovateljem u Informeru:

„Ne znam šta da se izjašnjavam. Jesam za pooštravanje kazni silovateljima. Ali ako mogu na utičem na zakonopisce i zakonotvorce jeste da se dodatno pojačaju kazne za silovatelje. Ako me pitate da li sam novinar ili nisam, i da li bih objavio takav intervju, rekao bih da ne.“

Odgovorajući na pitanje novinara on je dodao da je „tabloid Danas koji je u vlasništvu United Grupe“, imao intervju sa pravosnažno osuđenim pedofilom i silovateljem, glumcem Goranom Jevtićem i pitao: “Što tada niste protestovali. Pustite sve ljude i novinare da rade svoj posao, pa makar i ovako radili. Neću se izjašnjavati jer bi se tako mešao u uređivačku politiku.”

Ovo nije prvi napad predsednika na Danas, a već godinama i on i njegovi najbliži saradnici Danas nazivaju tabloidom, grubo stavljajući znak jednakosti između dnevnog informativnog glasila i žute štampe koja je listom u službi režima, a u čemu prednjači Informer.

“Vučić je veoma svestan da u Informeru ne rade novinari, nego režimski propagandisti koji su spremni na apsolutno sve, kako bi ne samo ispunili zahtev gazde, već kako bi građanima smučili medije i novinarstvo kao profesiju. Na taj način, Vučić i njemu slični eliminišu novinarstvo kao nezavisnog kontrolora vlasti”, kaže Gruhonjić.

Dodamo li tome i to da je sudstvo etiketirano kao korumpirano, eliminisana je i ta grana vlasti koja treba da kontroliše ostale dve grane vlasti, iako i te kako postoje i časne sudije, kao i časni novinari”, objašnjava naš sagovornik:

“Dodamo li tome i činjenicu da je od Skupštine Srbije odavno napravljen cirkus u kojem, uz časne izuzetke, ne sede slobodomisleći poslanici kao nosioci biračke volje već stranački robotizovani vojnici, eliminisana je i ta grana vlasti. Na taj način, izvršna vlast je uništila sve svoje glavne kontrolore i otvoren joj je put zasad ka autokratiji, sutra već i diktaturi.”

I za potpredsednika Udruženja novinara Srbije Slobodana Ćirića nema dileme da nema mesta izjednačavanju Informera i Danasa.

On za naš list podseća da je UNS već osudio intervju sa višestrukim silovateljem objavljen u Informeru:

“Uvereni smo da je njime prekršen novinarski kodeks, jer su žrtve ponovo traumatizovane. Smatramo i da su protesti građana zbog novinarskog neprofesionalizma opravdani, ali i da je pokušaj fizickog razračunavanja sa novinarima neprihvatljiv.”

No, izričit je Ćirić, dovođenje u vezu Informerovog intervjua sa silovateljem i intervjua Danasa sa glumcem klasičan je neuspešan pokušaj zamene teza.

“Iako u izvornim značenjima tabloid i tabloidno novinarstvo nemaju negativnu konotaciju, u srpskim uslovima oni su postali sinonimi za senzacionalizam, tendenciozno izveštavanje, prizeman rečnik, plasiranje neistina i poluistina, odsustvo ozbiljnih stručinih i naučnih analiza, verno služenje jednom političkom kursu… Imajući sve to u vidu, uveren sam da Danas nije tabloid, niti se njegovi novinari bave tabloidnim novinarstvom”, kaže Ćirić za Danas.

Podsetimo, zbog objavljenog intervjua sa silovateljem u Informeru do sada su održana tri protesta građana ispred njihove redakcije.

Intervju su osudile brojne nevladine organizacije, novinarska udruženja, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, ali i dve ministarke Zorana Mihajlović i Tatjana Matić.

Savet za štampu je saopštio da je nesumnjivo povređeno više stavki Kodeksa novinara Srbije i da će taj slučaj razmatrati na sledećoj sednici Komisije za žalbe nakon što je stigao veliki broj žalbi na taj intervju.

Iako je predsednik Srbije povukao paralelu između dva intervjua, ona nije održiva pošto je sa Jevtićem rađen intervju povodom pozorišne predstave, a ne zbog nedela za koje je kažnjen, dok je u slučaju višestrukog povratnika silovatelja Igora Miloševića Informer praktično propagirao nasilje, uz “savete” silovatelja kako da ga prihvate.

Propali ratnohuškački novinar sa Pala

“Doduše, kod Vučića imamo još jedan motiv koji je ličan: on je propao u pokušaju da bude ratnohuškački novinar čak i na Palama 1992. godine kada je u karadžićevsko-mladićevskoj gebelsovskoj mašineriji bio proglašen za antitalenta. Od tada se, nažalost, bavi politikom, iako bi ipak daleko manja šteta po građane Srbije i susednih zemalja bila da je ostao u ratnoj propagandi”, smatra Gruhonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari