Vučić se žalio patrijarhu na strane agenture u Crkvi 1Foto: FoNet / Aleksandar Barda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, osim što je u domaći javni govor vratio davno zaboravljene „strane agenture“, žalio se posebno na one koje „deluju u Crkvi“ i poglavaru SPC prilikom njihovog poslednjeg susreta u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, nezvanično saznaje Danas u visokim crkvenim krugovima.

Iako je Vučić kao argumente koristio demografiju i „realnost na Kosovu“, isti izvori tvrde da je patrijarh srpski Irinej predsedniku Srbije ponovio stav Svetog arhijerejskog sabora SPC, donet na poslednjem majskom zasedanju – Crkva je protiv nezavisnosti i podele Kosova.

Saborsko saopštenje o KiM je, kako se priča i u izvorima bliskim vlasti, bilo razlog zbog kog je Vučić poslednjih meseci navodno izbegavao patrijarha. Čak je navodno i njegov generalni sekretar Nikola Selaković odbijao patrijarhove telefonske pozive. Poglavar SPC, kako se spekuliše, prošle subote nije pristao da sa predsednikom razgovara u „četiri oka“, pa su na sastanku bili i vikar patrijarhov episkop remezijanski Stefan i pomenuti Selaković.

„Razgovaralo se o ‘ključnim pitanjima’ današnjice: položaju srpskog naroda na KiM, u BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj“, saopštila je Informativna služba SPC, što je i sam Vučić rekao pred Patrijaršijom u obraćanju novinarima.

Na zvaničnom sajtu SPC objavljeno je integralno pismo Aleksandra Vućića kosovskim Srbima povodom spekulacija o mogućoj dogovorenoj intervenciji na severu Pokrajine, ali patrijarh, kako tvrde crkveni izvori, nije želeo zajedničko obraćanje s predsednikom, a odbio je i izjavu za RTS o razgovorima na srpskom crkveno-državnom vrhu. Posle ovog susreta Marko Đurić, šef Kancelarije za KiM u Vladi Srbije, takođe zagovornik „stranih agentura“, koje deluju u državi i Crkvi, poručio je preko društvenih mreža da „niko nema monopol nad državom, niti ima monopol da predstavlja sve ili pojedine verske zajednice“.

Na udaru vlasti našli su se episkop raško-prizrenski Teodosije, koji je javno ukazao na opasne posledice eventualne podele i razgraničenja na KiM, kao i iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava (Janjić), tražeći da sve strane negiraju moguće eventualne dogovorene incidente na severu Kosova. Ni vladika Teodosije, ni arhimandrit Sava nisu želeli da komentarišu tvrdnje vlasti o „stranim agenturama“.

Vladika Teodosije je za ovu nedelju proglasio post i molebane za KiM u Eparhiji raško-prizrenskoj. Pred prvi Moleban, koji je sinoć bio najavljen posle večernje službe u crkvi svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice, izvori našeg lista javljali su da pripadnici Srpske liste odvraćaju građane od odlaska na molitvu.

Marko Jakšić iz Narodnog pokreta Srba na KiM „Otadžbina“ potvrdio je za Danas da Srpska lista vodi kampanju protiv vladike Teodosija ne samo u Mitrovici nego i u drugim gradovima. Prema Jakšićevim saznanjima, svi zaposleni u preostalim srpskim državnim institucijama na KiM – u školstvu, opštinama i zdravstvu, dobili su „signal“ da ne idu na molebane.

– Pretpostavljam da Srpska lista neće braniti odlazak u crkvu kad njeni koalicioni partneri u Vladi Kosova budu proglasili kosovsku pravoslavnu crkvu – kaže Marko Jakšić.

Zvaničnici Srpske liste juče nisu odgovarali na pozive Danasa, a šef njenog poslaničkog kluba u kosovskom parlamentu Igor Simić uzvratio je porukom na engleskom jeziku da nije u mogućnosti da razgovara. Simić se juče oglasio preko društvenih mreža tražeći da se oni koji su pred prošli vikend „najavljivali haos, katastrofu, nemire, autonomiju… i to sve pripisujući svojoj zemlji, izvine srpskom narodu, posebno na KiM, jer su ih svojim izmišljotinama uznemirili, i skrenuli pažnju javnosti sa nečinjenja Prištine“. On se založio i za primenu krivičnog zakonika, ne navodeći u poruci da li je reč o kosovskim ili srpskim propisima.

Post i molitva

„Naš, večnog spomena dostojni, blaženopočivši patrijarh Pavle često je u teškim trenucima pozivao narod na post i molitvu, da bi nas Bog sačuvao tamo gde smo bili u opasnosti. Stoga, arhipastirski pozivamo sveštenstvo, monaštvo i verni narod naše Eparhije da od ponedeljka 6. avgusta zaključno sa petkom 10. avgustom svi, prema svojim moćima strogo poste i da se u hramovima, nakon večernje službe, redovno služi Moleban za Kosovo i Metohiju“, poručio je vladika Teodosije. On bi molebane trebalo da služi danas u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u manastiru Gračanici; 8. avgusta u manastiru Draganac; 9. avgusta u hramu Svetog Nikolaja Čudotvorca u Štrpcu i u petak u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu.

Intelektualci traže savet

Patrijarh Irinej nedavno je bio na meti kritika pojedinih srpskih intelektualaca, protivnika Vučićeve politike na KiM. Oni su mu zamerili da sluša samo argumente vlasti i tražili da formira savetodavno telo za KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari