Vučić: Srbi južno od Ibra žive kao u getu, ZSO nam je zato potrebna mnogo više na jugu 1Foto: Shutterstock/Golden Brown

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da sada najbitnije da se što pre formira Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji.

– I dalje nam veći broj ljudi živi južno od Ibra za nijansu. Svi koji žive južno od Ibra žive kao u getu. Nemaju nikakav institucionalni okvir. Svi čekaju da se dočepaju Kosovske Mitrovice. ZSO nam je potrebna svuda gde Srbi žive, ali mnogo više na jugu nego na severu – rekao je Vučić.

Dodao je da je u Ohridu dogovarano sa kako da se sprovede implementacija sporazuma oko koga je postignuta saglasnost sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

– Gospodin Kurti je pomenuo Ahtisari plan. Srbija taj plan nije usvojila i on nije deo procesa dijaloga. Kurti je izneo svoja tri stuba za ZSO što nije prihvaćeno – kazao je Vučić istakavši da postoje dokumenta potpisana o ZSO iz prethodnih godina.

Predsednik Srbije je još jednom ponovio da ipak ništa nije potpisao.

– Nisam potpisao zato što je Srbija međunarodno priznata država a Kosovo za mene nije. I ne želim da pravim međunarodno pravne sporazume sa Republikom Kosovo  – zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari