Vučić: Sutra u Srbiju stiže 500.000 vakcina iz Kine 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sutra u Srbiju biti dopremljeno 500.000 doza kineske vakcine Sinofarm.

Navodeći da je jutros iz Rusije dostavljeno 50.000 doza vakcine Sputnjik V, Vučić je najavio da će u narednih 15 dana biti dostavljeno još 50.000 doza te vakcine a do 22. februara i 88.000 doza Fajzerove vakcine protiv korona virusa.

„U ovom trenutku su vakcine Sinofarm u našem, srpskom magacinu u Kini. Sa ponosom mogu da kažem ćemo time do kraja februara osigurati prvu ili drugu poziciju po broju vakcinisanih na teritoriji cele Evrope“, kazao je Vučić u vanrednom obraćanju gradjanima.

Najavio je da će masovna vakcinacija biti nastavljena „od četvrtka ili petka“.

On je zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i posebno kineskom predsedniku Siju Djinpingu na dostavi vakcina.

„Hvala i našim prijateljima iz Velike Britanije i Indije, svima sa kojima smo vodili bilateralne razgovore o nabavci vakcine“, kazao je Vučić.

Vakcinisaću se kada broj vakcinisanih pređe milion ili dva

Vučić je izjavio danas da će se vakcinisati protiv korona virusa kada u državi broj vakcinisanih pređe „milion ljudi, a možda i dva“.

„Ja ću se vakcinisati kada bude vakcinisano milion ljudi, a možda i dva. Jer moj život ne može da bude važniji od života većine naroda. Onda ću i ja smeti i imati moralno pravo (da se vakcinišem), kao neko ko je mnogo doprineo da te vakcine imamo“, rekao je Vučić novinarima.

On je rekao da je srećan zbog velikog broja ljudi koji su se već vakcinisali i time pokazali da veruju u sistem, svoju državu i vakcine koje su nabavljene.

„Meni je važno da su se vakcinisali svi ovi iz Luksemburga. I to u Srbiji, ruskom vakcinom. I da su se vakcinisali svi koji su pričali da vakcine nema. I to ne vakcinom iz kovaks programa, nego onim što je obezbedio predsednik i predsednica Vlade“, rekao je Vučić.

Vučić: Srećan sam da se i opozicija vakcinisala

Predsednik Srbije Aleksandar Vućić danas je izjavio da je srećan što su se gotovo svi iz opozicije vakcinisali i zahvalio im na takvoj podršci.

„Govorili su da neće biti vakcina a imaju ‘švedski sto’ da biraju. Ali to govori o njihovom moralu“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao i da ga „njihove izjave ne interesuju odavno, pokazali su šta umeju dok su bili na vlasti“.

Državna pomoć i za velika preduzeća

– Predsednika Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će od Vlade tražiti da državnu pomoć u ublažavanju krize izazvane pandemijom korona virusa dobiju i velika preduzeća.

On je posle učešće na video-samitu koji organizuju Kina i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope rekao novinarima da će paket državne pomoći biti predstavljen u četvrtak ili petak, a da je njegov predlog da pomoć, pored malih i srednjih preduzeća dobiju i velike kompanije koje zapošljavaju više od 500 ljudi.

„Pomoć neće moći da dobiju samo banke i finansijske institucije“, kazao je Vučić.

Dodao je da je njegov predlog da u novom, trećem paketu, sektorska pomoć ponovo bude obezbedjana za turističke agencije, vodiče i hotelijere.

„Turistički sektor bi tako dobio za 40 odsto veću pomoć nego ostali sektori“, rekao je Vučić.

Govoreći o ekonomskoj saradnji Srbije sa Kinom on je istakao da je u porastu trgovinska razmena dve zemlje i da je izvoz robe iz Srbije u Kinu povećan 50 puta u odnosu na 2010. godinu.

Podsetio je da su dve kompanije čiji su vlasnici kineske firme među najvećim izvoznicima u Srbiji, a da je nedavno potpisan ugovor sa kineskom kompanijom CRBC koja će graditi kanalizacione sisteme i postrojenja za odlaganje čvrstog otpada u 65 lokalnih samouprava u Srbiji, a vrednost posla je 3,2 milijarde evra.

Kineski predsednik potvrdio dolazak u Srbiju

Predsednik Kine Si Điping je danas potvrdio da će posetiti Srbiju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Predsednik Kine Si Đinping zahvalio se na pozivu i sa sigurnošću potvrdio svoj dolazak. To je velika čast za našu zemlju“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu nakon samita 17+1.

On je dodao da su odnosi dve zemlje „izvanredni“.

Vučić je danas, na poziv kineskog predsednika Si Djipinga, učestvovao na video-samitu koji organizuju Kina i 17 zemalja centralne i istočne Evrope.

Sastanci lidera Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope održavaju se od 2012. godine radi jačanja saradnje u okviru inicijative Pojas i put, u različitim oblastima – trgovina i investicije, poljoprivreda, nauka i tehnologija, zdravstvo, kultura.

„Pojas i put inicijativa koju je pokrenuo predsednik Si, i našem je narodu, ne samo kineskom, donela mnogo sreće i mnogo uspeha“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon samita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari