Vučić treba da se pokloni žrtvama ako želi pomirenje 1Foto: BETAPHOTO/ HINA

Burne reakcije u domaćoj javnosti izazvalo je to što je Veran Matić, kao specijalni izaslanik predsednika Srbije, u Vukovaru odao počast hrvatskim i srpskim žrtvama rata a zatim i učestvovao u obeležavanju Dana sećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sećanja na žrtve Vukovara.

Dok deo javnosti nastavlja sa nacionalističkom retorikom osuđujući Matićev čin klanjanja žrtvama, oni koji se zalažu za pomirenje među narodima ističu da bi takav gest morao da dođe sa mnogo višeg mesta, pa i od predsednika države lično.

Prvi put ove godine u Koloni sećanja je bio izaslanik predsednika Srbije Veran Matić, kao i potpredsednik Vlade Hrvatske iz redova srpske manjine Boris Milošević.

Matić je i prošle godine želeo da, kao izaslanik Srbije, oda počast žrtvama u Vukovaru ali ga je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava proglasio personom non grata – zbog čega je Matić učestvovao u koloni kao običan građanin.

Veran Matić oglasio se povodom kritika zbog čina klanjanja ispred spomen obeležja na Ovčari, ističući da je to bila njegova lična volja ali da je dobio podršku predsednika Srbije za ovaj gest.

– To je moj lični čin, a posle svega sam dobio i podršku predsednika za taj čin. Imao sam potrebu da učinim nešto više od uobičajenog protokolarnog polaganja venaca, da naglasimo značaj ovogodišnje komemoracije, da napravimo jednu vrstu iskoraka koja bi predstavljala osnovu za nove iskorake, rekao je Matić za televiziju N1.

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, ističe za Danas da odlazak i gest Verana Matića nisu dovoljni za pomirenje jer aktuelna vlast na tom planu nije nikakav pomak napravila već sistemski radi na relativizaciji zločina.

– Njegov čin je relativizacija i izjednačavanja žrtve i agresora i to je pogrešna poruka. Bez obzira što su sve žrtve važne, ovde one ne mogu da se izjednače pre svega zbog karaktera rata a veliki deo toga je sadržan upravo u Vukovaru. Beograd je već daleko od pomirenja i ceo narativ oko rata devedesetih godina i nedavne prošlosti je otišao u pogrešnom smeru, naglašava Biserko.

Ona dodaje da je takva relativizacija samo nastavak politike koju sprovodi aktuelna vlast stavljanjem fokusa na srpske žrtve i smatra da, ukoliko predsednik Vučić želi da promeni tu retoriku trebalo bi da sam napravi istup i pokloni se žrtvama.

– Krajnje je vreme da tamo ode neko od naših visokih državnika, mogao je i predsednik Vučić lično da ode, a ne da šalje Verana Matića, kao predstavnika medija ili NVO, nejasno je koja je uopšte njegova funkcija tamo bila. Od 2012. godine, za vreme aktuelne vlasti, stvar je otišla ka potpunoj relativizaciji i stavlja se fokus na srpske žrtve. Beograd do sada nije napravio nijedan iskorak u pravu normalizacije odnosa sa Hrvatskom, zaključuje Biserko.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić, koji je svojevremeno uputio izvinjenja srpskom i hrvatskom narodu zbog zločina počinjenih u ime Srbije, ocenjuje za Danas da je ovakav gest pokušaj Vučića da se dodvori zapadnim partnerima dok zadržava podršku nacionalistički orijentisanog biračkog tela.

– Nakon osam godina apsolutne vlasti i apsolutne obmane na svakom polju politike, jasno je da je Vučiću, kao nekad prononsiranom ratnom huškaču, uvek korisno da s vremena na vreme navuče lažnu odoru mirotvorca. U tu svrhu su mu uvek na raspolaganju poneki od negdašnjih predstavnika građanskog društva, a današnjih apologeta i sinekurista Vučićevog režima. Tako dolazimo do tragikomičnih situacija da Veran Matić, kao Vučićev lični izaslanik, klekne u Vukovaru, valjda oponašajući Vilija Branta u varšavskom getu, a onda to predstavi kao njegov lični gest, za koji je naknadno dobio podršku od samog Vučića, ističe Tadić.

On zaključuje da iz te situacije izvlače korist i Matić, koji sebe vidi u istorijskoj misiji, i Vučić koji može da kaže da je to učinjeno u njegovo ime ali i zapadni političari time mogu da opravdaju podršku Vučićevoj autokratiji. Na gubitku je jedino – srpsko društvo, ocenjuje Tadić.

– Vučić će nastaviti svoje ratne igre s naoružavanjem i patriotskim samohvalisanjem, koje nas sve zajedno na Balkanu može preko noći odvesti u propast novih sukoba. I tako će svako od njih na svoj način i shodno zasebnim interesima biti na neki način zadovoljan, dok ćemo svi zajedno kao društvo biti sve dalje od civilizovanog sveta, upozorava Tadić.

Iz kabineta predsednika Vučića nisu odgovorili na pitanja Danasa zašto predsednik nije otišao lično da oda počast žrtvama ili barem poslao nekog od najviših predstavnika vlasti Srbije.

Mirovnjaci u Hrvatskoj cene Matićev simbolični gest

Eugen Jakovčić iz zagrebačke Documente – centra za suočavanje s prošlošću, ističe za Danas da u situaciji „kada mirovnjaci više nisu na cijeni na ovim prostorima i kada činjenice o ratnim zločinima gotovo više nikoga ne zanimaju, Veranov vukovarski poklon žrtvama na Ovčari je važan i blagotvoran čin kojeg treba podržati“.

– Taj čin tim je važniji jer dolazi od osobnog izaslanika predsjednika Srbije, jer kako kažu neki mirovnjaci pomirenje je nekada prljav posao. Njegovo klečanje na Ovčari izazvalo je veliku pažnju hrvatske javnosti i podršku, pa čak i kod onih koji ovih dana propituju vukovarske poklone žrtvama od strane predstavnika hrvatskih Srba Milorada Pupovca i Borisa Miloševića. Ta podrška javnosti samo govori o tome koliko su simbolične geste važne, kao sto je bilo važno i ovogodišnje stajanje Žena u crnom – ukazuje Jakovčić.

Kako dodaje, „naša društva vapiju za ovakvim potezima, tim više jer Veran Matić vrlo aktivno već nekoliko mjeseci podržava novu politiku pomirenja koju pokušavaju provesti Milorad Pupovac i Andrej Plenković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.