Vučić ugrozio obolelu decu zbog sopstvene promocije 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Stručna javnost i brojni građani oštro su osudili to što je u jeku epidemije gripa, predsednik Srbije Aleksandar Vučić bez ikakve zaštite obišao mališane na hematološkom odeljenju Instituta za majku i dete u Beogradu.

Zbog obrazloženja ministra zdravlja Zlatibora Lončara da su to deca sa najtežim oboljenjima „za koju je krajnje neizvesno šta će biti“ i da su im ispunili želju da vide predsednika, Pokret slobodnih građana je zatražio njegovu hitnu ostavku.

Epidemiolog Zoran Radovanović čitav događaj ocenjuje za Danas kao skandalozan, navodeći da je „upad“ među najteže obolele mališane učinjen u politikantske svrhe a da se pritom nije vodilo računa o ljudskim životima.

– Hematološko odeljenje je najopasnije mesto na koje je Vučić mogao da upadne. Zašto izlagati riziku od zaraze to nesrećno dete koje je dodirnuo? Da li je direktor ustanove pre upada zaista uzviknuo „nećemo unutra“? Mnogi su potvrdili da jeste, međutim, Vučić je bahato uleteo napred – kaže Radovanović za Danas. Ako dete preživi, dodaje, da li će to biti zahvaljujući božanskom dodiru vođe, ili uprkos milionima unetih klica.

Vučić ugrozio obolelu decu zbog sopstvene promocije 2
Hematološko odeljenje je najopasnije mesto na koje je Vučić mogao da upadne: Epidemiolog Zoran Radovanović

– Stručno gledano, reč je o potpunom ignorisanju epidemiološke azbuke i mera predostrožnosti. Ako je epidemija gripa, onda se ne ide u zdravstvenu ustanovu. Ako se već ide, ostaje se na opštem odeljenju pod punom zaštitom, a ne ulazi se na hemaonkotologiju, jer tamo su pacijenti kojima je i dašak dovoljan da ih odnese – ističe epidemiolog Radovanović. Kaže da izgovor da je majka tražila da dete vidi Vučića nikako ne opravdava postupak predsednika i ministra zdravlja, jer se u ovakvim slučajevima isključivo pitaju lekari.

– Majka je mogla da traži da po sobi skakuće i ceo ansambl Kolo. Nije najstrašnije što je vođa upao tamo gde se ne sme, već što ga niko u tome nije sprečio. I što se niko nije usudio da mu pravilno stavi zaštitnu masku i da mu ne da da pipka bolesno dete – zaključuje naš sagovornik.

Pokret slobodnih građana saopštio je da zahteva hitnu ostavku ministra zdravlja Zlatibora Lončara „zbog brutalnog ugrožavanja bolesnika i korišćenja teško bolesne dece u svrhu političke promocije Aleksandra Vučića“.

„Prekjuče je u Institutu za majku i dete Aleksandar Vučić sa svojom svitom i probranim novinarima nastavio ličnu političku kampanju prilikom koje je, zanemarujući sve epidemiološke propise i preporuke, pa čak i upozorenje prisutnog lekara, ne noseći ni zaštitnu masku koja mu je data, svesno i direktno ugrozio zdravlje bolesnog deteta. Ovo je nedopustivi presedan i jasna poruka na šta je sve spreman zarad televizijske promocije svog lika i nedela. NJegova ostavka se već uveliko traži na slobodnim ulicama širom Srbije“, navode u PSG. Pokret je dodao da zahteva hitnu ostavku ministra Lončara, jer je, iako prisutan, „dozvolio ovaj nečuveni incident“.

– Ministar je, pravdajući sebe i Vučića, izjavio: „To su deca sa najtežim oboljenjima za koju je krajnje neizvesno šta će biti…“ Da li ovo znači da je za ministra ovo dete toliko ugroženog zdravlja da za njega ne važe epidemiološke procedure jer šta je – tu je, ostalo nam je samo da čekamo?! Da li ovo znači da Aleksandar Vučić svojim postupkom, a ministar dozvolom i rečima, imaju pravo odlučivati o nečijoj prognozi zdravlja i izlečenja!? – ističu u PSG, pozivajući disciplinsku komisiju Lekarske komore da ispita odgovornost direktora Instituta za majku i dete „i drugih odgovornih u ovom nečuvenom skandalu“.

Portal Bebac najoštrije je osudio krajnje neodgovorno i bahato ponašanje ministarstva zdravlja Zlatibora Lončara i predsednika Aleksandra Vučića, koji su zarad lične promocije ugrozili život dece na hematološkom odeljenju u Beogradu.

„Korišćenje dece na ovakav način i to za vreme epidemije gripa i pojačanih mera bezbednosti u celoj zemlji neprimereno je i nedopustivo. Zbog epidemije gripa pojačane su mere zaštite u celoj Srbiji. Deca ne idu u školu, a u bolnicama su zabranjene posete. I dok najbliži članovi porodice ne mogu da obiđu svoje najmilije, predsednik Vučić može sa sve novinarima i kamermanima da uđe na hematološko odeljenje Instituta za majku i dete. Ne postoji ni jedno epidemiološko pravilo po kojem predsednik države ima pravo da obilazi decu sa najtežim oboljenjima i u to usred epidemije“, navodi Bebac.

Osuda ministra Lončara

Portal Bebac osudio je i ministra Lončara: „Umesto da zaštiti prava pacijenta, da obezbedi najadekvatnije uslove za lečenje naših mališana, ministar zdravlja Zlatibor Lončar smatra da je ovakav postupak moralan čin, a opravdanje nalaži u želji bolesnog deteta da vidi predsednika Vučića“, piše Bebac.com.

Žene PS: U kampanji protiv Vučića koriste i bolesnu decu

Žene iz Pokreta socijalista najoštrije osuđuju bolesnu kampanju koja se vodi protiv predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, a u kojoj nisu pošteđena čak ni bolesna deca. Kao žene i majke, duboko smo postiđene i zabrinute, jer su neki ljudi zbog svoje patološke mržnje prema predsedniku iskoristili i zloupotrebili bolesnu decu. Aleksandar Vučić je posetio Institut za zaštitu majke i deteta kako bi dogovorio dodatna sredstva za proširenje sterilnog bloka, upravo zbog boljeg i kvalitetnijeg lečenja naše dece. Onima koji su napali Aleksandra Vučića i zloupotrebili želju bolesnog deteta i njegove majke nije palo na pamet da urade apsolutno ništa za bolesnu decu kada su bili u prilici i kada su morali, navodi se u saopštenju Žena Pokreta socijalista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari