Vučićev režim okupira sudsku vlast i kontroliše desničare 1Foto: EPA/OLIVER BUNIĆ

Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović i novinarka Danasa Snežana Čongradin napadnute su po dva puta od novembra do početka januara. Iako je policija identifikovala trojicu od pet napadača, nijedan od njih još uvek nije procesuiran.

Ćorović i Čongradin ističu za naš list da ne očekuju da će desničari koji su ih napali biti kažnjeni, jer su napadači upravo pod kontrolom režima Aleksandra Vučića.

Nakon što je u žižu javnosti dospela zbog bacanja jaja na mural Ratku Mladiću 9. novembra prošle godine, zajedno sa Jelenom Jaćimović, Aidi Ćorović su u razmaku od pet dana dva puta napali desničari koji čuvaju mural – krajem decembra prošle godine i početkom januara.

Prvi put je polivena “fantom” dok je davala izjavu kod murala (poliven je i snimatelj), a drugi put “koka-kolom” i to u ulici u kojoj živi.

Čongradin je početkom novembra prošle godine prijavila M. Č., inače tim menadžera jedne od mlađih selekcija Fudbalskog saveza Srbije, nakon što joj je uputio niz pretnji i uvreda preko Fejsbuka.

Napisao joj je da je ona “sada njegova jedina briga“, da je svojim nastupom za agenciju FoNet “uvredila njegove pirane na suvom”, a na jednom video-snimku pljuje televizor i agresivno zamahuje ka ekranu dok Čongradin govori.

Krajem istog meseca, dok je izveštavala sa protesta koji je organizovan kod Doma omladine zbog grafita podrške osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, pripadnik Levijatana udario je Čongradin.

Ćorović kaže za naš list da su joj iz MUP-a rekli da su identifikovali muškarca koji ju je polio “koka-kolom”, te da će je kontaktirati iz suda, ali da dvojicu desničara koji su je polili “fantom” nisu pronašli.

Vučićev režim okupira sudsku vlast i kontroliše desničare 2
foto FoNet/TV FoNet

– Ne očekujem da će napadači biti procesuirani a još manje da će biti kažnjeni – naglašava Ćorović. Upitana zašto tako misli, naša sagovornica kaže da je – kada su Jaćimović i ona brutalno privedene nakon bacanja jaja na mural – u policijsku stanicu na Vračaru ušao muškarac koji im je dobacio “Ratko Mladić srpski heroj” i ušao u jednu od kancelarija. Ćorović ukazuje da je Vučić postavio Aleksandra Vulina na čelo policije kako bi MUP punio desničarima.

Ni Snežanu Čongradin niko nije kontaktirao ni iz MUP-a ni iz tužilaštva da joj kaže šta se dešava sa zaposlenim u FSS koji joj je pretio, kao ni sa pripadnikom Levijatana koji ju je udario.

Vučićev režim okupira sudsku vlast i kontroliše desničare 3
Foto: FoNet/Dragan Antonić

Upitana da li očekuje da će napadači biti procesuirani, Čongradin odgovara da nije očekivala ni da će je tužilaštvo pozvati da da izjavu.

– Naime, iznenadilo me je to što je tužilaštvo reagovalo, jer se napadi na novinarke i novinare tretiraju kao odgovor države na njihov rad. Čak i kada nadležne institucije reaguju, one moraju da rasuđuju u skladu sa okolnostima koji određuju ceo slučaj. To znači da se ne mogu pouzdati u zakonski određen ishod, pošto je jasno da su ti procesi kontrolisani od vladajućeg režima, koji je jedini i odgovoran za napade kojima su novinarke i novinari izloženi, jer su napadači pod kontrolom i ingerencijama, inspiracijama upravo režima, okupatora ovdašnje sudske vlasti – smatra Danasova novinarka.

Čongradin ukazuje da je odmah posle udarca policija odmah privela člana klerofašističke organizacije Levijatan i dodaje da ona nije bila propovednik bilo kakve ideje ili tumačenja, već novinarka koja obavlja svoj posao.

– Stoga, na mom mestu je mogao da bude bilo koji drugi novinar ili novinarka. Završio bi isto. Nisam udarena u prisustvu policije zato što sam Snežana Čongradin, već zato što sam snimala izlive verbalnog, a potom i fizičkog nasilja jednog huligana, nosioca desničarskih i nacionalističkih ideja, odnosno samo sam radila svoj posao. Mogu da zamislim kako bi tek prošli oni hrabri aktivisti i borci za ljudska prava koje bi on prepoznao, da su prišli blizu i snimali njegovo divljanje. Taj čovek nije opasan za mene lično, on je opasan za veliki broj građanki i građana – navodi Čongradin.

U poslednja tri meseca ulazna vrata stana u kojem se nalaze prostorije Žena u crnom su dva puta ispisana uvredama, govorom mržnje i porukama podrške osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

U novembru su sličnim porukama ispisana vrata prostorija Inicijative mladih za ljudska prava.

Nakon protesta “Mural mora pasti”, koji je održan 13. novembra, dvojica huligana oteli su od Miloša Uroševića iz Žena u crnom transparent “Nikad nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici” i potom ga javno spalili.

Izlog Prajd info centra u Beogradu vandalizovan išaran je krajem decembra slikama Ratka Mladića, grafitom “Ratko Mladić Srpski Heroj”, a prekrižen je i natpis Beograd Prajd-Euro Pride 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari