Vučićev režim prikriva zagađenje 1Foto: M. Đošić (Arhiva)

Šokirani smo potezima nadležnih koji pokušavaju da nas ubede da pokreću konkretne mere protiv zagađenja vazduha.

To što je Ministarstvo prosvete školama poslalo kontradiktorna uputstva za praćenje preporuka kada je zagađenje visoko, kao i formiranje vladine Radne grupe iako ona već postoji i potenciranje kandidature Beograda za zelenu prestonicu Evrope deluje kao sprdnja sa građanima i smejanje u lice zahtevima za zdravo i bezbedno okruženje u kome živimo – ističu iz Inicijative Ne davimo Beograd i Građanskog fronta i pozivaju pojedince i organizacije iz svih gradova Srbije da im se pridruže u borbi za čist vazduh.

Kako podsećaju, iako je predsednik Aleksandar Vučić mesecima tvrdio da zagađenje ne postoji ili da su građani opasnom vazduhu izloženi najviše nekoliko dana godišnje, a da je nedavno on promenio priču, „pa je sada zabrinut i pokušava da krivicu svali na građane“.

Iz Inicijative i Građanskog fronta podsećaju i da je premijerka Ana Brnabić nakon prvobitnog stava da nema mesta za paniku, formirala „Radnu grupu za sistemsko rešavanje pitanja zaštite vazduha u Republici Srbiji“, koja broji čak 27 članova, a kojom upravo ona predsedava.

„Problem sa ovom radnom grupom je to što je Vlada sličnu „Radnu grupu za smanjenje aerozagađenja“ već oformila u oktobru 2018. godine. Činjenica da čak ni nadležni ne znaju za postojanje ove radne grupe govori nam o tome čime se ona bavila, ali i daje jasne naznake čime će se nova baviti – zamazivanjem očiju javnosti“, ističu iz Inicijative i Građanskog fronta.

Navode i da se u dopisu Ministarstva prosvete školama nalaze kontradiktorne informacije. „Dok se u pismu škole pozivaju da prate zagađenje i usklade rad škola, u dopisu i na sajtu ministarstva stoji da oni ovu preporuku ne moraju pratiti“, ukazuje iz Inicijative i Građanskog fronta.

Svi zainteresovani pojedinci, organizacije i mediji koji žele da se bore za čist vazduh u Srbiji mogu se javiti Inicijativi na mejl – officeŽnedavimobeograd.rs. Inače, do sada je peticiju Inicijative kojom se zahtevaju konkretne mere protiv zagađenja potpisalo više od 14.000 ljudi.

Beograd ne prerađuje otpadne vode

Iz Inicijative Ne davimo Beograd i Građanskog fronta navode da je gradonačelnik Beograda nastavio svoje aktivnosti na prikrivanju posledica zagađenja, „tako što je još jednom ponovio da će se Beograd kandidovati za zelenu prestonicu Evrope“. „Grad koji ne prerađuje svoje otpadne vode, ima najveće smetlište u Evropi, u kome više od trećine stanovništva nema kanalizaciju i u kojem nestaju zelene površine brzinom munje“, ukazuju iz Inicijative i Građanskog fronta.

DS pozvala na protest zbog zagađenog vazduha

Miodrag Stanković, predsednik GO Demokratske stranke (DS) i odbornik, pozvao je Nišlije na protest u petak jer se na današnjoj sednici Skupštine grada nije raspravljalo o njegovoj odborničkoj inicijativi i merama koje treba primeniti kako bi se smanjilo zagađenje vazduha u Nišu. „Iako sam pre tri dana predložio set mera koje su neophodne da se smanji enormno zagađenje vazduha, kao što je besplatni javni prevoz kad je zagađenje najviše, niže cene centralnog grejanja kako bi se Nišlije podstakle da se priključe na taj sistem, subvencije za ekološko grejanje, ta moja inicijativa nije uvrštena u dnevni red“, rekao je Stanković. On je upozorio da vladajućoj koaliciji, na čelu sa Srpskom naprednom strankom, očigledno nije bitno što je vazduh u gradu danima nezdrav i jako zagađen, i što je Niš jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji.

Protest pod sloganom „Provetrimo Niš, dišimo slobodno“ zakazan je za 18 časova u Ulici Nikole Pašića, ispred Skupštine grada. V. T.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari