Vuk Vučić: Imali smo samo "ad hok" pokušaje koji su na kratko dizali nekome popularnost 1Foto: printscreen Peščanik

Da li su „kovid“ podaci koji nam se saopštavaju istiniti, kakav je uticaj imao populizam političara tokom borbe protiv pandemije, da li su lekari tačno znali šta znači kada bolnica uđe u kovid-sistem i ima li ko da čuje ono što govore zdravstveni radnici – pitanja su na koje su odgovore davali predstavnici udruženja Ujedinjeni protiv kovida, na tribini koju je organizovao Peščanik.

Epidemiolog profesor Zoran Radovanović, upitan da li dovodi u sumnju trenutne brojke po pitanju kovid virusa, te da li sa svojim kolegama ima načina da sazna realnu situaciju, odgovorio je da je manipulacija brojeva i krivotvorenje podataka najveća prevara u više od 800 godina dugoj istoriji medicine Srbije.

– To se tako bezočno radi, tako bezobzirno, toliko puta je skretana pažnja zvaničnicima koliko podaci odudaraju od istine. Oni se na to nisu obazirali. Ja bih podsetio da je 29. marta prošle godine, predsednica Vlade (Ana Brnabić) i predsednica kriznog štaba, u to vreme potpredsednica, pošto su i ona i predsednik republike bili na čelu, ponosno saopštila da imamo savršen sistem, elektronski, koji je plaćen, ali vredi svaku paru, za praćenje podataka. Zaista, nametnut je jedan sistem, što se tiče administracije, da u roku od dva sata svaki lekar mora da prijavi svakog pozitivnog, svaku hospitalizaciju, stavljanje na respitator i svaku smrt. Dakle, u realnom vremenu, očekivalo se, trebalo je da imamo tačnu situaciju šta se dešava u Srbiji – podseća Radovanović.

Prema njegovim rečima, to je tako išlo u aprilu mesecu, neke odluke se delovale prenaglašeno, zvanični podaci nisu ukazivali na tako dramatičnu situaciju, a onda je Natalija Jovanović iz BIRN-a pokazala da su stvarni brojevi umrlih pet do šest puta veći nego što je zvanično saopštavano u aprilu.

– Ja sam tada postavio pitanje i članovima kriznog štaba, o čemu se radi. Sećam se za 13. ili 14 april, da li je umrlo petoro, kako je zvanično saopšteno, ili dvadeset troje – naveo je Radovanović.

On je naveo da mu je rečeno da će da provere, ali da kasnije nisu stigli. Radovanović je kazao da je bilo jasno, u tom trenutku, da se manipuliše.

Predsednik udruženja Ujedinjeni protiv kovida Vuk Vučić pomenuo je populizam koji se kod nas dešavao u kada se govori o borbi protiv ovog virusa i ocenio da je on stalno iznova vođen.

– Mi praktično, po mom nekom uverenju, nikada nismo imali nijednu meru koja je imala apsolutnu ideju i cilj da ljude polako i smisleno vodi kroz jednu pandemiju. Mi smo imali samo „ad hok“ pokušaje koji su na kratko dizali nekome popularnost – ukazao je Vučić.

Doktorka Anđela Gavrilović koja je i sama mnogo vremena provela u crvenoj zoni, kazala je da je Gradska bolnica po peti put u kovid-sistemu, te da ona više i ne pamti vreme kada nisu bili u njemu. Ona je dodala da su se nadali da će na neki način da se pomogne i njima i pancijentima, kao i da su bes, ljutnja, ogorčenje i razoračenje prošli, jer su „pregoreli“

– Porazno je kada čujemo da je država uradila i više nego dovoljno, jer na primer, izgradnja tri nove kovid-bolnice, nama nije pomogla da se izvučemo iz toga. Bez obzira na Batajnicu, Kruševac i Novi Sad, mi smo i dalje u kovid-sistemu – objasnila je Gavrilović.

Ona je dodatno pojasnila situaciju, uz opasku da u startu nije dovoljno pojašnjeno šta znači kada bolnica uđe u kovid-sistem.

– Tog trenutka, kada ministar odluči da se neka bolnica uključi u kovid-sistem, u toj bolnici staje sve. Zatvara se porodilište, ORL za decu, hirurgija, operacije staju, interna medicina ne radi. Dijabetišari, astmatičari, maligni pacijenti više ne dolaze – obrazložila je Gavrilović.

Lekar Miloš Bojović, kazao je da ima utisak da su se oni pretvorili u „udruženje papagaja“, a ne udruženje lekara, jer sve vreme pričaju iste stvari, koje teško da ima ko da čuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari