Vuk Vuksanović: U vezi sa ostavkom direktora BIA najupečatljivija veza s Rusijom 1foto FoNet/MUP Srbije

Viši istraživač u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku Vuk Vuksanović ocenio je da su u vezi s današnjom ostavkom direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina „najupečatljiviji spoljnopolitički aspekt“ i „link Vulina sa Rusijom“.

Vuksanović je agenciji Beta kazao da je „velika šansa“ da je Vulin podneo ostavku u dogovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji, kako je ocenio, u predizbornoj kampanji „najverovatnije ne želi bilo kakvu preterano snažnu konfrontaciju sa zapadnim prestonicima“ jer je to „na neki način za Vučića trenutak da obezbedi što mirniji medjunarodni teren dok on ne završi posao tokom ovog izbornog ciklusa“.

„Deluje mi, u slučaju ostavke Vulina, da je najupečatljiviji akspekt spoljno politički, da je (to) link Vulina sa Rusijom, kao i neki potezi koji su se baš vezivali za Vulina poput statusa ruskih antiratnih aktivista u Srbiji“, kazao je Vuksanović.

Ocenio je i da je „teško reći“ šta će se dalje dešavati s Vulinom, „naročito nakon što je podneo ostavku sa jedne od najmoćnijih funkcija u Srbiji“.

„Ne bih isključio mogućnost da mu se kao vid kompenzacije, s obzirom da je Vulin poznat kao jedan od najlojalnijih saveznika Vučića, da neko drugo mesto poput ambasadorskog u nekoj nezapadnoj zemlji, a što neće izazvati prevelike šokove na Zapadu“, rekao je on.

Vulin je saopštio da je podneo ostavku na funkciju direktora BIA jer ne želi da bude „povod za ucene i pritiske na Srbiju i Srpski svet“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari