Vukadinović: Podrška ulasku Srbije u NATO na istorijskom minimumu, više od 80 odsto ispitanika protiv sankcija Rusiji 1foto FoNet Milica Vučković

Podrška ulasku Srbije u NATO je na istorijskom minimumu i iznosi 5,4 odsto, dok je protiv ulaska 87,2 odsto građana, izjavio je danas predstavnik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović predstavljajući istraživanje „EU, Rusija, Kosovo i Metohija, sankcije i strateške orijentacije“.

Na pitanje da li treba uvesti sankcije Rusije 6,9 odsto ispitanika odgovorilo je „da“ , dok je „ne“ odgovorilo 82,1 odsto ispitanika.

Vukadinović je naveo da po nekim pitanjima Srbija „nije tako podeljena“, te da na pitanje da li treba priznati Kosovo u zamenu za ulazak u Evropsku uniju 5,1 odsto smatra da treba, dok 84,7 odsto ispitanika smatra da ne treba prihvatiti takvu stvar.

Kako je rekao, došlo je do određenih pomeranja kada je reč o podršci evropskim integracijama i članstvu Srbije u EU, ali je ostalo to da tvrdih pristalica EU ima 20 odsto, tvrdih protivnika oko 35 odsto, dok ostatak građana lavira između „da“ i „ne“, pa je trenutni odnos takav da 41,8 odsto podržava evropski put Srbije, dok se 43,4 odsto protivi.

„Pitanje EU je pitanje koje deli, ne agresivno ili militantno, ne kao nožem, već u smislu brojke i većina nije čvrsta u tom stavu. Mislim da vlast tu ima i prostora i želje i namere da manipuliše tim nalazima. Pitanje mnogo zavisi od atmosfere koja se stvara u medijima, može zavisiti od jedne izjave Aleksandra Vučića, posebno kod glasača Srpske napredne stranke postoji kolebanje“, rekao je Vukadinović.

Kada je reč o rusko-ukrajinskom sukobu samo 8,6 odsto građana kaže da ne prati dešavanja, redovno prati 43,1 odsto, a delimično 48,3 odsto građana. Kao glavnog krivca za sukob vide NATO u 68,7 odsto slučajeva, Ukrajinu u 7,4 odsto i Rusiju u 5,6 odsto, dok 49 odsto građana smatra da je Rusija u pravu u sukobu, 6,1 odsto smatra da je Ukrajina u pravu, dok 20,9 odsto smatra da niko nije u pravu.

Istoričar Slobodan Janković rekao je da je pitanje sankcija veliko pitanje, ali da pokazuje da su građani apsolutno protiv uvođenja sankcija Rusiji i da vlast nema nikakvu podršku za takav potez.

On je istakao da će Srbija trpeti posledice i da ih već trpi, ali da većina sveta, pre svega „onaj deo sveta koji raste“ ne uvodi sankcije Rusiju, a da je „najveća kriza upravo na Zapadu“.

Janković je rekao da se sve ogoljenije pokazuje da Evropska unija Srbiji ne nudi ništa, već da se od Srbije samo traži i da su građani to prepoznali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari