Vukosavljević: Voleo bih da Ministarstvo ima veća ovlašćenja, da može da kazni one koji krše zakon 1Vukosavljević Foto: FoNet/Ministarstvo kulture

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da bi on lično voleo da Ministarstvo ima veća ovlašćenja, da može da izriče konkretne mere i one koji krše zakon kazni ili opomene.

On je rekao da veruje da će Srbija uspeti da se iskobelja iz situacija koje nisu toliko prijatne i da poboljša položaj medija i novinara i da uvek treba tražiti više slobode medija.

Vukosavljević je za televiziju N1 ponovio da Ministarstvo i Regulatorno telo za elektronske medije imaju odvojene funkcije i da svako treba da radi svoj posao.

Upitan o izveštaju Fridom hausa o stanju demokratije i o stanju u medijima, ministar je rekao da se oni osvrću na proces donošenja medijske strategije i da su to tehničke stvari, a da je možda Medijska strategija mogla da bude doneta brže.

„Videćemo njenu efikasnost, ali mislim da smo dobili strategiju koja ima visok stepen legitimiteta. Veliki broj predstavnika medija je učestvovao u tom mukotrpnom procesu“, rekao je Vukosavljević i dodao da misli da je tu napravljen „dobar posao“.

On je rekao da ako se ne budu doneli medijski zakoni koji su razvojni, razumni i pravični, onda se strategija džabe pisala.

„Ja sam umereni optimista da ćemo doneti zakone koji će u većoj meri, mada ta mera nikada nije dovoljna, štiti medijska prava i slobode“, poručio je Vukosavljević.

On je rekao da je Fridom haus, kao i mnoge druge, nevladina organizacija i da je teško da postoji država u svetu u kojoj mediji nisu izloženi političkom uticaju, te da kada Fridom haus piše o tome nisu otkrili „rupu u saksiji“, ali da nije primetio o izveštaju o pritisku na medije u SAD ili Velikoj Britaniji.

Vukosavljević je rekao i da je sada budžet za kulturu i informisanje niži od 10 milijardi dinara.

On je rekao da se za pomoć od tri mesečne isplate od 30.000 dinara prijavilo oko 2.200 samostalnih umetnika.

Vukosavljević je istakao i da je Ministarstvo uspelo da očuva konkurse za sufinansiranje projekata u kulturi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari