Vuletić: Iza Klanščeka ne stoji ceo Upravni odbor RTS-a 1Foto: RTS printscreen

Bivši predsednik Upravnog odbora Radiotelevizije Srbije (UO RTS) Vladimir Vuletić smatra da je veoma zanimljivo što prvi put složno nastupaju i „opozicioni i pozicioni“ mediji u osudi malverzacija Javnog servisa, koje je predočio aktuelni predsednik UO Branislav Klanšček i za to optužio generalnog direktora RTS Dragana Bujoševića.

Kako je Vuletić ocenio u FoNetovom serijalu razgovora Kiosk o medijskoj sceni Srbije, interesantno je i što iza toga što Klanšček priča ne stoji ceo UO, što znači da u tom telu postoji izvesna vrsta podela.

Kada je reč o različitim pozicijama, tu nisu samo konfliktni ljudi, već i konfliktne mreže ljudi, tako da bi on rekao da je možda došlo do neke vrste sukoba između jedne mreže, koja stoji iza generalnog direktora i druge mreže, čiji je reprezent predsednik Upravnog odbora.

Optužbe na račun generalnog direktora treba dokazati, poručio je Vuletić, koji je uveren da će se Bujošević truditi da pokaže da je sve to za šta ga optužuju u okviru zakonskih normi.

On čak ne sumnja ni da bi Bujošević mogao da se pozove na različite pravne argumente, jer koliko zna, gotovo ništa što se tamo dešava se ne radi, a da se ne konsultuju pravne službe kojih tamo ima mnogo.

Vuletić tvrdi da se novac u RTS troši netransparentno, čak i za one koji bi po funkciji trebalo da budu upućeni u to kako se troši novac, a to su članovi UO.

Kako je objasnio, UO uvek stavlja limit generalnom direktoru do kojeg može da troši novac bez odobrenja UO, što je davanje blanko čeka Bujoševiću da sklapa ugovore i poslove sa “raznim licima” bez znanja i odobrenja UO.

Vuletić misli da je jedini način da se generalni direktor koliko-toliko kontroliše da se taj limit spusti.

Kako je precizirao, još od vremena nekadašnjeg generalnog direktora RTS Aleksandra Tijanica, taj limit je bio milion evra, dok je za vreme njegovog predsedavanja UO limit smanjen na 500.000 evra, a da je sada podignut na 1,7 miliona evra.

I u vreme Vuletićevog predsedavanja UO bilo je sumnji da se novac troši netransparetno, zbog čega je dva puta bila pozvana Državna revizorska insitucija, ali rezultati istrage nisu dobijeni.

“Ono što se meni nije dopadalo dok sam bio tamo je što je u velikoj meri sve ono što je vezano za rad RTS bilo jako politizovano na nivou dnevne politike i stranačkih poslova”, ukazao je Vuletić i dodao da je ključno pitanje uvek koliko vremena u Dnevniku imaju predstavnici jedne ili druge stranke.

On misli da je veći problem od toga netransparentnost finansija, ali i kvalitet programa koji je opao u mnogim redakcijama RTS.

Vuletić napominje da floskula “ne mešati se u uređivačku politiku” znači da ne sme ni direktor da se meša u nju.

“Ali vi ste tamo imali situaciju da je direktor jedini koji imao pravo i mogućnost da donosi odluku o tome šta će da se radi i u njegovim rukama je bio buđelar“, predočio je on i konstatovao da „jedan čovek raspolaže sredstvima od 128 miliona evra”.

Kada je reč o malverzacijama za koje aktuelni predsednik UO RTS optužuje Bujoševića, među kojima je i sukob interesa, Vuletić kaže da će istraga pokazati da li je tu bilo problematičnog poslovanja.

“Imate dopisnika iz nekog mesta koji, iako zaposlen u RTS, faktički preko svoje firme zarađuje u RTS i to ostavlja prostora da se ljudi zapitaju da li je to baš sve kako treba, ali zato je istraga važna”, zaključio je Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari