Odlazeći ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko prisustvovali su danas prezentovanju namene i karakteristika helikoptera Kamov Ka-32A11BC.

Oni su iz kule sa Beograda na vodi posmatrali prikaz sposobnosti helikoptera Kamov Ka-32 za gašenje požara i uverili se u kapacitete i visoku efikasnost ovog helikoptera, saopštio je MUP Srbije.

„Zahvaljujući neutralnoj poziciji Srbije, zahvaljujući samostalnoj i nezavisnoj politici koju vodi Aleksandar Vučić, zahvaljujući tome što Srbija čuva svoje prijateljstvo sa Rusijom, ali i zahvaljujući dobroj i stabilnoj ekonomskoj situaciji države, Ministarstvo unutrašnjih poslova od danas poseduje najsavremeniji helikopter za gašenje požara Kamov Ka-32, koji je specijalizovan za gašenje požara na visokim objektima. Sve što je moglo da doprinese većoj i boljoj zaštiti naših građana i imovine, mi smo obezbedili u protekle dve godine, a evo od danas Republika Srbija je i jedina zemlja u regionu koja ima tu mogućnost i snagu da se izbori brzo i efikasno sa požarima na najvišim objektima“, poručio je Aleksandar Vulin, istakavši da je ponosan na to što MUP Srbije od danas poseduje najsavremeniji helikopter za gašenje požara Kamov.

„Po prvi put je na raspolaganju Republici Srbiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova oprema za horizontalno gašenje požara. Srbija i Beograd se munjevito razvijaju i grade, imamo značajan broj novoizgrađenih višespratnica, solitera. I zato, u slučaju nastanka velikog požara na visokim zgradama ili na nepristupačnom terenu Sektor za vanredne situacije zajedno sa Helikopterskom jedinicom MUP-a Srbije od danas imaju mogućnost da efikasnije i brže reaguju. Nabavkom Kamova Sektor za vanredne situacije od danas može da dejstvuje iz vazduha i da pomogne svojim snagama koje dejstvuju sa zemlje“, istakao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Helikopter Kamov Ka-32 namenjen je za gašenje šumskih požara i požara na visokim stambenim objektima, kapaciteta podveznog vedra od pet tona vode sa mogućnošću rada mlaznicom koja omogućava horizontalno gašenje požara na visokim objektima, naveo je MUP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari