Vulin na obeležavanju Dana MUP-a i Dana policije: Država će vas opremiti i naoružati, ali čast da vam da ne može (FOTO) 1Foto: MUP

Ceremonija obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), u kojoj učestvuje više od 1.700 pripadnika MUP, počela je danas u beogradskoj Štark Areni intoniranjem himne oko 11 časova.

Pripadnici svih sektora policije, od Žandarmerije i Specijalnih antiterorističkih jedinica do vatrogasnih spasilaca i saobraćajaca, njih1.534, postrojeni su u parteru Štark Arene.

Zakletvu danas polažu i 1.522 novoprimljena pripadnika MUP.

Vršilac dužnosti direktora policije Dragan Vasiljević rekao je na početku svečanosti da je policija posvećena borbi protiv kriminala – narkodilera i predatora.

„Za godinu i po dana razbili smo više 30 organizovanih kriminalnih grupa, uključujući i jednu od nsjmonstruoznijih, klan Belivuk – Miljković, a zaplenjeno je i više od 12 tona droge“, rekao je Vasiljević.

Upozorio je i da je Srbija meta „specijalnog rata“ i hakerskih napada, ali i naglasio da su počinioci sa teritorije Srbije brzo identifikovani i uhapšen, dok su identifikovane lokacije u inostranstvu odakle su stizale preteće poruke.

„Naša država je spremna da na adekvatan način odgovori svakom izazovu“, poručio je Vasiljević.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je u obraćanju prisutnima rekao da se pokazuju „najmlađi među nama“, a da su „najbolji među nama danas sa onima koji pate i kojima je teško, daleko od svetla i daleko od kamera“.

Vulin je pozvao nove pripadnike policije da čuvaju svoju čast, koju su doneli stupajući u policijsku službu.

„Država će vas opremiti i naoružati, ali čast da vam da ne može, to ste nam doneli“, rekao je Vulin i upozorio da je njihov poziv „rat sa kriminalom koji se vodi i kad se vidi i kad se ne vidi“.

Ministar je odlikovanim pripadnicima policije uručio medalje za hrabrost, dok je v.d. direktora policije Dragan Vasiljević uručio medalje za zasluge i posvećenost službi.

Svojoj generaciji obratio se i najbolji student Kriminalističko – policijskog univerziteta Uroš Manojlović.

Poručio je u ime svoje generacije da će svako od njih „bezrezervno dati poslednji atom snage, znanja, veština, sebe, za miran i spokojan san svakog deteta, za bezbednost svih građanki i građana Republike Srbije“ i naglasio da se na to danas obavezuju.

Svečanosti je prisustvovalo više ministara iz tehničke Vlade Srbije, među kojima je i ministar odbrane Nebojša Stefanović, delegacija iz Republike Srpske i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Vulin: Srbi traže pravdu i slobodu, a vi pripadnici MUP budite dostojni te molitve

Srbija kojoj služimo u svetu koji se menja može opstati samo oslanjajući se na sebe, tražeći u sebi utehu, temelj i spas, poručio je danas na svečanosti povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova ministar Aleksandar Vulin.

Vulin, koji je pred više od 1.700 pripadnika MUP, od kojih je 1.516 novoprimljenih kojih su danas položili zakletvu, rekao „evo nas pred Srbijom i srpskim svetom da pokažemo šta smo radili do sada“.

Vučiću je kao „predsedniku svih građana Srbije ali i svih Srba“ zahvalio što je bio uz njih (policiju) dok su „razbijali najkrvoločnije bande u Evropi“.

„Srbi (u himni i molitvi) traže pravdu i slobodu, a vi pripadnici MUP budite dostojni te molitve. Ne uzimajte pravdu u svoje ruke, nije vam dato da je delite, ali je izvršite i sačuvate, na to ste se zakleli“, poručio je Vulin.

Istakao je da ratovi dođu i prođu, ali da rat sa kriminalom nikad ne prestaje.

„Život ćete provesti u toj borbi, čuvajući najbolje od najgorih i ne dajte da vas to učini zlim“, posavetovao je Vulin pripadnike MUP.

„Vremena se menjaju. Veliki pokazuju svoju silu na malima, traže da se odreknemo vekovnih prijateljstava, da priznamo Kosovo, da se odreknemo Republike Srpske, da uvedemo sankcije Rusiji – traže sve osim oprosta za ubijenu decu i godine agresije i bombardovanja, jer u tome ne vide greh i traže od nas zaborav“, rekao je Vulin.

Poručio da „Srbija kojoj služimo u ovakvom svetu može opstati samo oslanjajući se na sebe“.

„Kažu da su sve vojske različite a policije iste, jer čuvaju zakon. Srpska policija osim zakona čuva i narod – nekada po slovu zakona, a nekada u rovu“, rekao je Vulin pripadnicima MUP u Štark Areni.

Građani danas povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Dan policije, na taktičko-tehničkom zboru na Kalemegdanu, mogu da se upoznaju sa veštinama, opremom i vozilima koja koristi MUP, preventivnim projektima i metodama rada različitih organizacionih jedinica policije.

Vatrogasci spasioci najviše su privukli pažnju najmlađih, koji uz druženje sa policajcima i igru mogu da nauče osnove bezbednosti, da se penju na veštačku stenu i uživaju u igri u vatrogasnoj peni.

Posetioci mogu da vide i tehnike borilačkih veština koje izvode pripadnici Žandarmerije, SAJ i polaznici Centra za osnovnu policijsku obuku.

Prethodno je u Knez Mihailovoj ulici održani svečani defile policijskog orkestra, Čete konjanika Policijske brigade, kao i policije opšte nadležnosti, saobraćajne policije, Žandarmerije i vatrogasaca.

Dan MUP i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija, na Duhove, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin položio je ranije danas u Beogradu venac na spomen-obeležje u znak sećanja na pripadnike MUP-a koji su poginuli vršeći službenu dužnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari