Vulin najavio povećanje plata policiji, pozvao žene da prijave nasilje i obećao veće kazne za nasilnike 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

U Srbiji i Beogradu u 2021. zahvaljujući efikasnom i posvećenom radu policije nije se dogodilo nijedno organizovano mafijaško ubistvo, razbijene su i procesuirane 24 organizovane kriminalne grupe i uhapšeno 169 članova tih grupa, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i najavio značajna povećanja plata policiji.

On je na kolegijumu sa načelnikom Uprave kriminalističke policije (UKP) Bogdanom Pušićem i drugim rukovodiocima UKP naveo da je tokom 2021. godine razbijena i „jedna od najmonstruoznijih organizovanih kriminalnih grupa Belivuk-Miljković“ i uhapšeno 29 članova te organizovane kriminalne grupe, saopštilo je Ministarstvo.

Vulin je policajcima rekao da je zahvaljujući njihovom upornom i marljivom radu Srbija postala bolje i bezbednije mesto za život, a njeni građani zaštićeniji i sigurniji.

On je najavio da policiji „slede značajna uvećanja plata koja su zaslužili i opravdali svojim radom“.

Stože kazne za nasilje

Vulin najavio je danas da će predložiti strožu kaznenu politiku za nasilje u porodici, jer je slučajeva manje, ali su kvalifikacije dela koje se dešavaju sve gore, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

„Imamo manje slučajeva, ali ono što imamo je zastrašujuće“, rekao je Vulin. On je istakao da su očigledno potrebne strože mere kažnjavanja, a praksa sudova mora da bude takva da ne izriču minimalne, već maksimalne kazne za takva dela.

„Moramo nešto uraditi, jer ne može policija da ide i drži za ruku svakog od njih, to nije moguće, ali neka vrsta nadzora mora da se uspostavi i kaznena politika mora da se pooštri“, naglasio je Vulin.

Govoreći o nasilju nad ženama, apelovao je da nasilnika odmah prijave, a ukoliko budu nezadovoljne postupanjem policije, da se obrate Kabinetu ministra.

„Nije sramota prijaviti nekog ko vas progoni, niste vi lošija osoba zbog toga što ste prijavili“, kazao je Vulin i dodao da im se u policiji niko neće smejati. Imate pravo na pogrešne izbore, na pogrešne izbore dečka, muža. Prijavite na vreme, neće vam se niko smejati, vi ste naše sestre, majke, supruge“, rekao je Vulin.

„Ove godine zaplenjeno više narkotika nego 2019. godine, koja je bila rekordna“

Ministar unutrašnjih poslova izjavio je danas da je tokom ove godine zaplenjeno više narkotika nego 2019. godine, koja je zabeležila doskorašnji rekord na tom polju.

Vulin je za televiziju Pink kazao da je prevelika upotreba droga u Srbiji problem kućnog vaspitanja dece.

Prethodno je podsetio da nije bilo nijednog mafijaškog ubistva u Srbiji u 2021. godini, kao i da su razbijene i procesuirane 24 organizovane kriminalne grupe i uhapšeno 169 osoba, članova ovih organizovanih kriminalnih grupa.

Govoreći o izborima na proleće iduće godine, ministar je kazao da je „važno da pobedi politika“.

Kako je naveo, građani će odlučiti kakav će biti njegov položaj nakon izbora.

„Ja se trudim da budem vredan i marljiv, da što manje grešim – a grešim naravno. Znate, mnogo je lako biti ministar policije kada imate podršku predsednika države“, istakao je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari