Vulin: Otkazan veliki broj ugovora za izvoz oružja iz Krušika 1Foto: FoNet (arhiva)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da se, kada je reč o fabrici namenske industrije „Krušik“ iz Valjeva, „ne radi o aferi, već o operaciji koja ima za cilj ugrožavanje srpskog izvoza oružja uz pomoć objavljivanja identiteta kupaca“, kao i da je zbog toga veliki broj ugovora za izvoz oružja u medjuvremenu otkazan, „jer trgovci oružjem ne vole da im se otkriva identitet“.

Vulin je na konfereniciji za novinare rekao da je to „hibridna operacija „Krušik“ koja ima za cilj da, ako može, izvrši napad na državni režim – konkretno ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, dok je krajnji cilj predsednik Srbije Aleksandar Vučić“.

„Kada u vojnoj fabrici odate stručne i druge podatke, vas zovu heroj. Ne mogu da vršim pritisak na pravosuđe, ali da se to desilo u Bugarskoj ili SAD taj bi bio nazvan špijunom. Ovde onaj ko je odao poverljive podatke iz odbrambene industrije nije špijun“, kazao je Vulin i dodao da se pita da li je slučajno što je cela ta afera pokrenuta iz Bugarske koja je Srbiji najveća konkurencija po pitanju izvoza oružja.

On je rekao da u vreme kada je iz Bugarske izvoz naoružanja pao za 37 odsto u Srbiji je takav izvoz rastao.

„Nekim čudom operacija „Krušik“ je krenula iz Bugarske. Sigurno nema veze sa parama, već sa altruističkom potrebom da oružje ne ide na ratišta. A gde će oružje nego na ratišta? A za šta služe minobacačke granate? Za to se proizvode. Neće „Krušik“ nikada proizvoditi nešto zdravo, ne mogu minobacačke granate biti zdrave“, rekao je Vulin.

Vulin je kazao i da je od pokretanja „hibridne operacije Krušik“ otkazano nekoliko ugovora za izvoz naoružanja iz te fabrike.

„Trgovci oružjem ne vole da se o njima piše i priča. Niko neće da dođe u preduzeće u kome njegovi podaci mogu biti objavljeni čitavom svetu“, rekao je Vulin.

On je dodao da i pored toga „Krušik“ solidno posluje, a da će mu i država pomoći ukoliko je to potrebno, i najavio je da će na sledećoj sednici Vlade biti formiran klaster odbrambene industrije Srbije.

Vulin je dodao i da otac ministra policije Branko Stefanović „ne utiče ni na šta u „Krušiku“, kao i da niko do sada nije dokazao da je on počinio bilo kakvo krivično delo“, a da bi novinari trebalo da se zapitaju „šta ako je Nebojša Stefanović nevin“, odnosno da poštuju pretpostavku nevinosti dok se ne dokaže krivica.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović je rekao da se u Srbiji proizvodnjom i izvozom naoružanja i vojne opreme bavi 19 državnih i više od 50 privatnih proizvodjača vojne opreme i još oko 200 zavisnih preduzeća.

Miloradović je rekao da je „Krušik“ u poslednje dve godine dobio 30 dozvola za samostalan izvoz oružja, kao i da je u odnosu na 2012. godinu kada je preko drugih preduzeća izvezao 8,8 miliona dolara u 2017. godini izvoz iznosio 107. miliona dolara.

Po njegovim rečima, od svih sklopljenih poslova „Krušik“ je polovinu realizovao samostalno ili preko „Jugoimporta“.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je napravljen veliki pomak time što je po prvi put nakon deset godina usvojena Strategija nacionalne bezbednosti i Strategija odbrane Republike Srbije, jer „Srbija sada ima snagu da čuva mir i na čitavom Balkanu“, kao i da niko od susednih zemalja ne treba da se zbog toga oseća ugroženo.

Vulin je na konferenciji za novinare u Domu vojske, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da ne razume zašto je hrvatski član predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić negativno reagovao na najavu da se deo strategije odnosi i na Republiku Srpsku, kao i da je zbog toga očekivao pozitivne reakcije iz Sarajeva a negativne iz Banja Luke.

„U okviru strategije najavili smo da ćemo zaštititi Republiku Srpsku u okviru dejtonske Bosne. Očekivao sam veću podršku iz Sarajeva zbog toga a očekivao sam da će se neko zbog toga ljutiti na nas iz Republike Srpske. Niti je pomenuto niti je rečeno da ćemo vojno delovati na pola Bosne i Hercegovine. Mi smo tu da pomognemo. Zar nije dobro da imate uspešnu i zdravu Bosnu i Hercegovinu? Učinićemo sve da sačuvamo BiH onakvu kakva jeste“, kazao je Vulin.

Očekivao sam zahvalnost iz Sarajeva zbog najave da ćemo štiti RS u okviru dejtonske BiH

On je rekao da je „očekivao veću zahvalnost iz Sarajeva za strategiju“, kao i da je vrlo zanimljivo to što Komšić smatra da su „aktivnosti Srbije na zaštiti Srba u Bosni i Hercegovini pretnja regionu“.

„Niko od njih nije doživeo kao Aleksandar Vučić što je doživeo da u Srebrenici, gde je otišao da se pokloni žrtvama, i to samo jednim žrtvama (Bošnjaka), da pokušaju da ga ubiju. Trebalo bi da nam to kažu, ko je pokušao da ubije Aleksandra Vučića, bilo bi lekovito po naše odnose“, rekao je Vulin.

Vulin je rekao i da Srbija nije donela strategije nacionalne bezbednosti i odbrane zato što se oseća ugroženo od susednih zemalja, već zato što je to ispunjavanje funkcije koju vojska ima.

„Napad na našu zemlju je malo verovatan, ali nije isključen. Naš posao je da budemo spremni. Posao politike je da izbegne sukobe. Ako mislite da nam ne treba vojska onda možemo da je ukinemo a 90 milijardi dinara koje idu u vojni budžet da potrošimo na mnogo korisnije stvari, ako je sigurno da na Balkanu neće biti sukoba. Nijedna vlast nije ukidala svoju vojsku pa neće ni ova“, rekao je Vulin.

Vulin je rekao da „kada je Srbija jaka i ima jaku vojsku onda je mir na Balkanu izvestan, dok se ne bi kladio u mir ako je Vojska Srbije slaba“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.