Aleksandar VulinIzvor: FoNet/MUP

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin posetio je filmsku ekipu koja u okolini Valjeva snima film „Oluja“ i istakao da „nikada više niko neće umesto Srba pisati njihovu istoriju“, saopštiio je danas MUP.

„Zaslužili smo i izborili se za pravo da mi pišemo svoju istoriju i ispričamo je. Niko više nikada neće trovati našu decu lažima o srpskom narodu. Izborili smo se za istinu i pravo da o njoj govorimo“, rekao je Vulin.

On je ocenio da je „Oluja“ dogodila jer se ćutalo o Jasenovcu i da „zato što svojoj deci nismo dozvolili da znaju istinu o tragediji srpskog naroda dočekali da nam drugi pišu istoriju, da nam se podsmevaju, da nas teraju da priznamo lažne genocide, da nas primoravaju da se pravimo kao da je „Oluja“
‘humanitarna’ akcija“

„Velika je stvar što ova generacija srpskih umetnika i državnika ne dozvoljava da se istina o tragediji i stradanju srpskog naroda ne zaboravi i što ćemo na velikom platnu videti istinitu priču o ‘Oluji'“, rekao je Vulin i naglasio da je „srpski narod je zaslužio da sam piše svoju istoriju“ i da ne dozvoli da je drugi prave predstavljajućije kao istinu.

„Kada drugi istoriju prave za nas i kada drugi odlučuju o nama onda se o nama govore laži i predstavljaju kao istina, onda nas primoravaju da priznamo tuđe genocide, tuđe zločine prihvatimo kao svoje“, ocenio je ministar Vulin oceniši da je filmska ekipa „uložila sebe u istinu o srpskom stradanju i zločinačkoj akciji ‘Oluja'“.

„Ovo će videti ceo svet, a na srpskoj državi je da pomogne ovim mladim ljudima da na najbolji mogući način prikažemo našu istinu“,rekao je Vulin.

Producent filma „Oluja“ Vladan Anđelković ukazao je da je uspešno završeno 60 snimajućih dana, „po najvišim produkcijskim standardima“.

Film se, kako tvrdi Anđelković, „ne bavi političkim kontekstom ‘Oluje’ već tragedijom srpskog naroda koja je ispričana kroz vizuru običnih ljudi koji su u tom zločinu proterani iz Hrvatske“. mabedeno je u saopštenju.

„Fokus nam je na priči o srpskoj porodici, u kojoj je glava kuće, koga igra Jovo Maksić, otišao u diverzante, a kroz film pratimo njegovu priču i priču članova njegove porodice koji su izbeglice u koloni“, rekao je Anđelković.

Reditelj i scenarista filma i serije „Oluja“ Miloš Radunović ocenio je da je snimanje filma „izuzetno zahtevno“, da „nije reč o klasičnim scenama“ i da je filmska ekipa stalno u pokretu.

Scenario, kako je rekao Radunović, prati sudbinu tri-četiri porodice, jedne diverzantske linije koja je ostala u pozadini i njihovih porodica koje su krenule u izbeglištvo u koloni i njihovih sudbina

Radunović je naglasio da se tragedija „uvek najbolje vidi na običnim pričama malih ljudi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.