Vulin: Srpski svet je moja ideja, to smeta samo onima koji nisu završili etničko čišćenje 1BETAPHOTO/MUP SRBIJE/MO)

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je „srpski svet“ njegova ideja i da je njegovo političko pravo da je zastupa, a da to nije ideja ni Vlade ni predsednika Srbije.

„Čvrsto verujem da je stvaranje srpskog sveta kao jedinstvenog političkog naroda nasušna potreba Srba i u tome nema pretnje“ rekao je Vulin u Skupštini Srbije i naveo da je mađarski premijer Viktor Orban rekao da razume srpski svet i da Mađari imaju svoj svet, kao i sve zemlje sa velikom dijasporom.

„Znate ko ima problem sa srpskim svetom? Samo oni u čijim državama Srbi trpe diskriminaciju. Evo Mađari nemaju nikakav problem, tamo je srpska manjina poštovana, razvija se. Problem imaju samo oni koji nisu završili etničko čišćenje pa im i tih četiri odsto Srba smeta“, rekao je Vulin i dodao da njegovu ideju u skupštini podržavaju samo tri poslanika Pokreta socijalista.

On je dodao da se nikad nije zalagao za menjanje granica na Balkanu i da to važi i za Srbiju.

Vulin je ovo rekao u polemici sa liderom stranke pravde i pomirenja Muamerom Zukorlićem koji je istakao da nema ništa protiv srpskog sveta, ali da je ministar mogao biti malo kreativniji jer u Turskoj već postoji ideja „turskog sveta koja ima i svoje ministarstvo“.

Rasprava je započela tako što je Zukorlić ukazao Vulinu da ne treba da koristi izraz „islamski“ uz nešto negativno.

Vulin je ponovio da poštuje islam ali da se nekadašnja vlast u Egiptu „Islamska braća“ tako zovu i da „nije do njega, baš kao što se Šiptari zovu Šiptari i da ih on tako zove bez uvrede“.

Zukorlić je rekao ministru da se partija zvala „muslimansko bratstvo“ a ne islamska braća i poručio ministru da bude malo oprezniji kad govori kao ministar policije, dok kao političar može kako hoće.

Na dnevnom redu Skupštine danas je pet međunarodnih sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari