Vulin: Zato što smo ćutali zato su nam se zločini i ponavljali 1Foto: MUP Srbije

Danas je obeležena 30. godišnjica Muzeja žrtava genocida koja je održana na Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava u Drugom svetskom ratu u Narodnom muzeju Srbije.

„Zato što srpski narod nije govorio i nije znao ništa o Jasenovcu zato je doživeo da mu se ponovi Jasenovac kroz „Oluju“, kroz brojne druge zločine na prostorima bivše Jugoslavije u toku građanskog rata“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin na obeležavanju trideset godina rada Muzeja žrtava genocida.

„Osamdeset godina smo čekali da jasenovačke žrtve dobiju jednu ulicu u Beogradu, da dobiju jednu spomen ploču u Beogradu. Čekali smo da predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić bude prvi predsednik Srbije koji se usudio da izgovori istinu o jasenovačkom genocidu i jasenovačkim žrtvama. Zato što smo ćutali zato su nam se zločini i ponavljali. Narod koji ima iskustvo jasenovačkog genocida, narod koji su ubijali u Jadovnu, narod koji posle oslobođenja nije smeo ni da plače nad svojim žrtvama, nema pravo da dopusti da neko drugi odlučuje umesto njega i da mu neko drugi piše istoriju. Zato stvaranje srpskog sveta jeste zadatak ove generacije političara kako se jasenovački genocid, kako se „Oluja“, martovski pogrom više nikada ne bi ponovili“, poručio je ministar Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari