YIHR: Napadi zbog obuke nastavnika istorije posledica nacionalističke histerije 1Foto: Logo

Kampanja protiv Udruženja za društvenu istoriju „Euroclio“, koje je u Srbiji organizovalo obuku za nastavnike istorije o istraživanju arhiva Haškog tribunala je „posledica nacionalističke histerije koja guši pluralizam i podstiče jednoumlje“, ocenili su iz Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR).

„Zbog toga izražavamo solidarnost i podršku Udruženju za društvenu istoriju ‘Euroclio’ da nastavi sa radom na unapređenju nastave istorije o ratnom raspadu Jugoslavije kroz povezivanje i obrazovanje istoričarki i istoričara“, napisali su iz YIHR na svom Tviter profilu.

Udruženje za društvenu istoriju „Euroclio“ saopštilo je ranije da su njihovi članovi i predavači bili meta pretnji i uvreda na društvenim mrežama, nakon što su ih pojedini mediji optužili da „srpskoj deci serviraju hašku istinu“.

„To je jedna šira kampanja koja traje duže vreme, a koja je uperena protiv onih koji se na stručan način bave nastavom istorije, pokušavaju da prevaziđu podele i da pristupe izučavanju svih problematičnih i osetljivih tema na profesionalan način“, rekao je ranije za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsednik Udruženja „Euroclio“ Aleksandar Todosijević.

„Euroclio“ je ranije saopštio da će „iskoristiti sve pravne mehanizme kako bi odbranili profesionalno dostojanstvo udruženja, istovremeno strahujući za bezbednost svojih ‘prozvanih’ koleginica i kolega, koji su ovih dana izložene brutalnim napadima i stigmatiziranju“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “YIHR: Napadi zbog obuke nastavnika istorije posledica nacionalističke histerije”

  1. Obavezno objaviti imena svih ovih „Euroklijaša“ da roditelji iskoriste pravo da svoju decu zaštite od izlaganja lažnoj i falsifikovanoj „istorijskoj“ pseudonauci! Dosta, bre, više ovog divljanja gladnih, neostvarenih i isfrustriranih ispodmediokriteta-decu vam nedamo!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.