YIHR Srbija: MUP mora reagovati povodom napada na osoblje zagrebačkog teatra u Novom Sadu 1Foto: Screenshot Youtube/DownTown Films

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) zatražili su danas od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i tužilaštva da postupaju u skladu sa zakonom povodom napad na dvojicu članova tehničkog osoblja zagrebačkog Teatra ITD, koji se dogodio u utorak 20. decembra u Novom Sadu, navedeno je u saopštenju.

Takođe, od Ministarstva kulture, Ministarstva turizma i omladine i Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Srbije zatražili su da preduzmu konkretne korake ka institucionalnom suzbijanje ovakve vrste nasilja.

„Prema objavi umetničkog udruženja ‘Arterarij’, nakon izvedene predstave ‘Bura’ na ‘Synergy World Theater’ festivalu Novosadskog pozorišta Ujvideki Szinhaz, fizički su napadnuta dvojica članova tehničkog osoblja ekipe. Nekoliko mladića vikali su ‘Ustaše, što ste došli?’ dok su ih tukli. Dva člana ekipe zbrinuta su u novosadskoj bolnici i napad je prijavljen policiji“, piše u saopštenju.

YIHR Srbija je navela da su etnički motivisani napadi direktna posledica nekažnjivosti nasilja, govora mržnje i širenja straha i netrpeljivosti prema manjinskim grupama u medijima i najoštrije osudili napad na osoblje zagrebačkog teatra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari