YIHR: Zaustaviti linč protiv pekare “Roma” u Borči 1Foto: YIHR Srbija

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) najoštrije je osudila nasilje i pretnje linčovanjem nad zaposlenima i vlasnikom pekare “Roma” u beogradskom naselju Borča, a koja je u subotu 27. aprila bila “pod opsadnim stanjem huligana koji su pretili zatvaranjem pekare uz šovinističke pokliče i pesme“.

„Kulminacija maltretiranja predstavljale su ostavljene svinjske glave ispred pekare”.

YIHR zahteva hitnu reakciju tužilaštva protiv huligana koji su juče pokušali da u potpunosti spreče rad pekare i prete da će je ponovo okupirati ukoliko krene sa radom.

“Politika nekažnjivosti prema nasilnicima koji ometaju slobode i prava građana mogu se zaustaviti pravovremenom reakcijom  tužilaštva, policije i sudova. Važno je napomenuti da su osobe koje su bile prisutne predstavnci organizacije Levijatan kao i narodni poslanik Srđan Nogo koji su od ranije poznati po pretnjama i targetiranju političkih protvnika”, navodi se u saopštenju.

https://www.instagram.com/p/BwxmDp3FJpS/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=19wnfu33tbpn3&fbclid=IwAR02HWPCAnaUHBCKpKIApkXgF-sLtA1bVfjOSCTaQzomQW0j9bBwecnUyMA

YIHR smatra sa da u društvo “koje je svako malo ophrvano deklarativnim narativima vlasti i opozicije protiv nasilja, shodno tome mora pokazati solidarnost prema žrtvama nasilja”.

Kako ističu pekara “Roma” prepoznata u lokalnoj zajednici po dobrotvorstvu i humanitarnom radu prema ugroženim grupama.

“Pozivamo sve kojima je stalo do ravnopravnosti u Srbiji da nađu način kako da pomognu da ova pekara ponovo nastavi svoj rad.

Podsetimo, poziv na linč vlasnika pekare “Roma” Mona Đuraja nastao je nakon poziva preko jedne od grupa na društvenim mrežama kada je objavljena fotografija jednog od zaposlenih u pekari koji pokazuje rukama dvoglavog orla kao albanski nacionalni simbol. Fotografija je nastala 2017. godine ali je zloupotrebljena kao provokacija i okidač za okupljanje nasilnika. Međutim, upozoravamo da isticanje nacionalnih simbola predstavlja slobodu izražavanja i ne može biti opravdanje za pretnje i nasilje”; zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari