U naredne tri godine na području 25 opština jugoistočne Srbije biće realizovan program „Progres“ u okviru globalnog partnerstva EU sa opštinama, koji ima za cilj da podrži razvoj opština u ovom regionu i smanji razlike u regionalnom razvoju.

– Početni budžet programa je 17,5 miliona evra, od čega je EU obezbedila 13,5, Vlada Švajcarske 2,5 miliona i Vlada Srbije 1,5 miliona evra, a ceo program će realizovati kancelarija UN za projektne usluge – rekao je ministar Božidar Đelić, pozivajući predstavnike opština da „ozbiljno krenu u pripremu dokumentacije, ali i u precizno pozicioniranje strateških projekata u svojim sredinama“.

Ambasador EU u Srbiji Vinsen Dežer ukazao je na važnost da se smanje razlike između razvijenih i nerazvijenih regiona što je i cilj ovog projekta jer, kako je naglasio, „obično najrazvijeniji na severu i zapadu Srbije uspevaju da stvore i najbolje uslove za privlačenje stranih investicija“. Odgovarajući na pitanje novinara Danasa da li su lokalne samouprave na jugu Srbije spremne za složenu proceduru apliciranja za sredstva iz ovog, ali i drugih programa koje finansiraju zemlje EU, Dežer je rekao da će biti „organizovani sastanci kako bi se postigao konsenzus između lokalnih vlasti ali i građana oko stvarnih potreba“.

– Značajno je da građani participiraju u prepoznavanju strateških potreba u svojoj sredini i da to onda realizuju kroz servis lokalne samouprave. To mogu biti problemi u odlaganju smeća, poboljšanju sistema vodosnabdevanja, ali i pružanju usluga građanima – precizirao je Dežer. Predstavnik Švajcarske čija je vlada jedan od većih donatora „Progresa“ Beatris Majer ukazala je na spremnost da se nakon decenije prisustva raznih donatora iz njene zemlje, na jugu Srbije sada radi „konkretno i transparentno na rešavanju problema koji bi poboljšali život svih građana“.

– Imamo mnogo problema u obrazovanju, ali tu su i migracioni problemi, koji se mogu rešavati samo poboljšanjem standarda građana – ukazala je Majer. Sve aktivnosti na programu „Progres“ biće sprovedene u skladu sa potrebama, ali i interesovanjem opština. Radiće se i procena mogućnosti da se za određenu aktivnost postigne željeni cilj u sredini gde se problem rešava, i podrazumeva finansijsku participaciju svake lokalne samouprave koja aplicira za sredstva iz budžeta „Progresa“.

Božidar Djelić i Vinsen Dežer razgovarali su i sa čelnicima Gradske uprave u Vranju i obišli Uslužni centar, a tokom jučerašnje posete jugu Srbije razgovarali su u Bujanovcu sa članovima Koordinacionog tela za jug Srbije i obišli su i izbeglički kamp „Salvatore“ u ovoj opštini.

Partnerske opštine u projektu

Za sredstva iz budžeta „Progresa“mogu da konkurišu opštine Ivanjica, Nova Varoš, Novi Pazar, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin u jugozapadnoj Srbiji, kao i opštine Blace, Žitorađa, Kuršumlija i Prokuplje iz Topličkog okruga, kao i Bojnik, Vlasotinice, Lebane, Leskovac, Medveđa, Crna Trava, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Vranje, Preševo, Surdulica i Trgovište iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Vranjanci prvi dobili EU službenika

Vranje je prvi grad u Srbiji koji je, uz podršku Stalne konferencije gradova i opština, dobio svog EU službenika – Ivanu Nešić koja je do sada radila u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj.

– To što sam, uslovno rečeno, dobila zvanje EU službenik, samo će podstaći u meni one potencijale koji će omogućiti da grad Vranje bude što bliži brojnim evropskim fondovima i donatorima – rekla je Nešićeva. Memorandum o realizaciji projekta „Uspostavljanje mreže EU službenika u pilot gradovima Srbije“ potpisao je gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić koji je rekao da je ovaj potez još jedan od dokaza koliko su službe koje vode ovaj grad posvećene evropskim integracijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari