Za bombardovanje krivi SAD, Zapad i Milošević 1Foto: EPA/ SAŠA STANKOVIĆ

Većina ispitanika u istraživanju javnog mnjenja Instituta za evropske poslove, koje je sprovedeno od 9. do 13. marta u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom, smatra da je od posledica NATO bombardovanja stradalo više od 2.000 ljudi.

Trećina ispitanika navodi da je stradalo više od 5.000 ljudi, a da su poginule 754 osobe kaže tri odsto ispitanika, dok petina nije umela da se izjasni. Sa porastom godina starosti raste procenat ispitanika koji smatraju da je stradalo više od 2.000 ljudi.

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1.202 ispitanika, a teme su bile – podrška članstvu Srbije u NATO, razlozi bombardovanja i prihvatanje izvinjenja, broj stradalih tokom bombardovanja, pomirenje, ocena i korist saradnje.

Kada su u pitanju razlozi NATO bombardovanja, najveći broj građana koji su učestvovali u ovom istraživanju navodi vojne interese SAD, zatim interes i političke razloge SAD i Zapada, stvaranje nezavisnog Kosova, politiku Slobodana Miloševića i strateške i geopolitičke ciljeve, dok se ostali odgovori javljaju u manjem procentu. U odnosu na prethodne istraživačke talase, rezultati osciluju u poznatim rasponima.

Za bombardovanje krivi SAD, Zapad i Milošević 2

Polovina ispitanika smatra da i posle 22 godine od bombardovanja još nije vreme za pomirenje, dok je na strani pomirenja 36 odsto građana. Pomirenje u nešto većem procentu podržavaju žene, kao i stanovnici svih regiona osim Beograda, dok sa porastom godina starosti raste podrška pomirenju.

Prosečna ocena odnosa Srbije i NATO na skali od 1 do 5 iznosi 2.25, što je ispod proseka, a najveći procenat ispitanika daje ocenu 1 na ovo pitanje.

„Poredeći odnos Srbije i NATO kroz četiri istraživačka talasa, može se uočiti blagi trend porasta visine prosečne ocene od 2018. godine, dok u odnosu na prošlu godinu ocena stagnira“, navodi se u istraživanju.

Kako se ističe, podršku članstva Srbije u NATO daje 10 odsto građana Srbije, dok je 79 odsto protiv, a 11 odsto je neodlučnih. Takođe, petina ispitanih bi prihvatila izvinjenje NATO zbog bombardovanja, dok se 68 odsto izjasnilo da ne bi. Da Srbija ne može imati koristi od članstva u NATO smatra 63 odsto građana, dok 18 odsto misli da je moguće da korist postoji. Protiv saradnje Srbije i NATO-a je 59 odsto ispitanika, dok bi tu saradnju podržalo njih 28 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari