Za DPS 31 odsto građana Crne Gore, DF 18,7 odsto, Đukanović najpopularniji 1Foto: Beta/ BETAPHOTO -Predsednistvo Crne Gore

Da se naredne sedmice održavaju izbori Demokratsku partiju socijalista (DPS) podržalo bi 31 odsto građana Crne Gore, Demokratski front (DF) 18,7, a Demokrate 18,4 odsto, pokazalo je najnovije istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Kako prenosi Ratio-televizija Crna Gora, direktorica CEDEM-a, Milena Bešić kazala je da je bi Građanski pokret URA podržalo 6,4 odsto, Bošnjačku stanku 4,4 Socijalističku narodnu partiju 3,5 odsto gražana.

Ona je rekla da je istraživanje pokazalo da Socijlademokrate imaju podršku 3,4 odsto građana, Socijaldemokratska partija tri.

Bešić je ukazala da tu nisu računati ispitanici koji su bili neopredeljeni.

Na pitanje za koga bi glasali ukoliko bi se održali predsednički izbori 41,5 odsto ispitanika reklo je da bi to bio aktuelni predsednik Milo Đukanović.

Za Aleksu Bečića glasalo bi 19,4 odsto, Andriju Mandića 11,5, Zdravka Krivokapića 9,6, Dritana Abazovića 7,3, dok bi 10,7 odsto ispitanika glasalo za nekog drugog kandidata.

Aleksa Bečić dobio je najveću prosečnu ocjenu ispitanika kao političar (2,47), slede ga Milo Đukanović i Dritan Abazović sa 2,45 i 2,27.

Da se Crna Gora kreće pogrešnim putem smatra 44,1 odsto ispitanika, dok 27,1 odsto misli da se kreće pravim putem, a 28,8 odsto je neopredeljeno ili ne može da proceni.

Radom Vlade vrlo je nezadovoljno 32,3 odsto ispitanika, uglavnom je nezadovoljno 19,8. Vrlo zadovoljno radom Vlade je 5,2 odsto građana, dok je uglavnom zadovoljno 20,7 odsto.

Podrška Evropskoj uniji je porasla sa 54 odsto na 70 odsto građana, dok po 15 odsto ne podržava evrointegracije ili nema stav po tom pitanju.

Kada je reč o popisu, istraživanje je pokazalo da bi se 45 odsto ispitanika izjasnilo kao Crnogorci, 30 odsto kao Srbi, 5,7 odsto Bošnjaka, 4,3 odsto Muslimani, 3,8 odsto bilo bi Albanaca, dok bi se 0,8 odsto upisalo kao Srbi-Crnogorci.

Najveći broj građana smatra da je snažniji ili isti uticaj Vlade Srbije na Vladu Crne Gore u odnosnu na period pre smene vlasti, kumulativno 56 odsto, dok skoro svaki drugi građanin Crne Gore smatra da je snažniji uticaj Srpske pravoslavne crkve na Vladu Crne Gore.

Istraživanje „Političko javno mnjenje Crne Gore“, urađeno od 18. do 26. juna na uzorku od 1.015 ispitanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.